Do góry

Przekąski Przepis na:

Schab z szynkowara

Schab z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 37 Ocena: 286

Dodano:

Odsłon: 4210

Przepyszna wędlina ze schabu z szynkowaru peklowana na sucho 4 dni. Bardzo łatwa w przygotowaniu.

Składniki

  • Schab 1kg
  • Sól peklowa 18g
  • Majeranek 2 łyżeczki
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi 1 łyżeczka
  • Papryka w proszku 1 łyżeczka.
  • Czosnek 2 ząbki
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy: 2ł yżeczki majeranku, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, 18g peklosoli, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i papryki.

  2. Schab myjemy i osuszamy. Nakłuwamy widelcem z każdej strony co 1-2cm.

  3. Mięso nacieramy mieszanką przypraw i mocno masujemy ok 2min

  4. Mięso wsadzamy do pojemnika i przykrywamy. Wsadzamy do lodówki na 3 doby.

    Mięso należy dwa razy dziennie wyjąć i masować.

  5. po 3 dniach po wyjęciu i wymasowaniu mięsa, schab wkładamy do woreczka a następnie do szynkowaru zaciskamy sprężynę i wstawiamy do lodówki na kolejne 24h.

  6. Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę wkładamy szynkowar i zalewamy wodą tak aby poziom wody przekroczył wielkość naszego wsadu. Im większego garnka użyjemy tym łatwiej będzie kontrolować temperaturę wody.

  7. Garnek stawiamy na najmniejszym gaźniku i odpalamy średni gaz. Od tego momentu powinniśmy monitorować temperaturę wody. Kiedy osiągnie ok. 65 stopni przykręcamy gaz na najmniejszy. Temperatura wody nie powinna w żadnym momencie przekroczyć 75 stopni. Jeśli widzimy, że zaczyna dochodzić do tego momentu wyłączamy gaz i czekamy, aż spadnie o kilka stopni.

    Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnątrz mięsa 62stopnie. Jeśli posiadamy tylko jeden termometr konieczne będzie przekładanie go co jakiś czas tak aby mieć oko i na temperaturę wody i wsadu. Optymalne będzie użycie dwóch.

    Czas może się różnić, ale schab powinien być gotowych po ok 2 do 4h parzenia

  8. Kiedy mięso osiągnie 62 stopnie szynkowar wyciągamy z wody, odkręcamy sprężynę i odstawiamy w chłodne miejsce aż puszka będzie miała temperaturę pokojową.

    Jeśli chcemy aby mięso było pokryte pełną smaku galaretą to wodę w szynkowarze zostawiamy, natomiast jeśli za galaretką nie przepadamy można część wody odlać. Trochę musi zostać aby mięso nie było za suche.

  9. Kiedy puszka przestygła wstawiamy ją na noc do lodówki.

  10. Następnego dnia wyciągamy woreczek z mięsem, przecinamy i cieszymy się pyszną domową wędlinką :)

    Wskazówka: Jeśli woreczek się "zassał" i nie chce wyjść z puszki, warto obmyć ją pod ciepłą wodą z kranu - powinno puścić :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń