Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna wędlina ze schabu z szynkowaru peklowana na sucho 4 dni. Bardzo łatwa w przygotowaniu.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5335
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29663
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 214
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19293
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 961
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5335
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29663
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 214
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19293
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 961
Składniki
W miseczce mieszamy wszystkie przyprawy: 2ł yżeczki majeranku, 2 ząbki czosnku wyciśnięte, 18g peklosoli, 1 łyżeczkę czosnku niedźwiedziego i papryki.
Schab myjemy i osuszamy. Nakłuwamy widelcem z każdej strony co 1-2cm.
Mięso nacieramy mieszanką przypraw i mocno masujemy ok 2min
Mięso wsadzamy do pojemnika i przykrywamy. Wsadzamy do lodówki na 3 doby. Mięso należy dwa razy dziennie wyjąć i masować.
po 3 dniach po wyjęciu i wymasowaniu mięsa, schab wkładamy do woreczka a następnie do szynkowaru zaciskamy sprężynę i wstawiamy do lodówki na kolejne 24h.
Na dno dużego garnka kładziemy ściereczkę wkładamy szynkowar i zalewamy wodą tak aby poziom wody przekroczył wielkość naszego wsadu. Im większego garnka użyjemy tym łatwiej będzie kontrolować temperaturę wody.
Garnek stawiamy na najmniejszym gaźniku i odpalamy średni gaz. Od tego momentu powinniśmy monitorować temperaturę wody. Kiedy osiągnie ok. 65 stopni przykręcamy gaz na najmniejszy. Temperatura wody nie powinna w żadnym momencie przekroczyć 75 stopni. Jeśli widzimy, że zaczyna dochodzić do tego momentu wyłączamy gaz i czekamy, aż spadnie o kilka stopni. Parzymy do osiągnięcia temperatury wewnątrz mięsa 62stopnie. Jeśli posiadamy tylko jeden termometr konieczne będzie przekładanie go co jakiś czas tak aby mieć oko i na temperaturę wody i wsadu. Optymalne będzie użycie dwóch. Czas może się różnić, ale schab powinien być gotowych po ok 2 do 4h parzenia
Kiedy mięso osiągnie 62 stopnie szynkowar wyciągamy z wody, odkręcamy sprężynę i odstawiamy w chłodne miejsce aż puszka będzie miała temperaturę pokojową. Jeśli chcemy aby mięso było pokryte pełną smaku galaretą to wodę w szynkowarze zostawiamy, natomiast jeśli za galaretką nie przepadamy można część wody odlać. Trochę musi zostać aby mięso nie było za suche.
Kiedy puszka przestygła wstawiamy ją na noc do lodówki.
Następnego dnia wyciągamy woreczek z mięsem, przecinamy i cieszymy się pyszną domową wędlinką :) Wskazówka: Jeśli woreczek się "zassał" i nie chce wyjść z puszki, warto obmyć ją pod ciepłą wodą z kranu - powinno puścić :) Smacznego!