Do góry

Przekąski Przepis na:

Ser podpuszczkowy wędzony

Ser podpuszczkowy wędzony

Autor:

Przepisów i artykułów: 182 Ocena: 1085

Dodano:

Odsłon: 2835

Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę.

Składniki

  • Ser podpuszczkowy ( domowy, zwarowy, typu włoskiego, np. ricotta)
  • Sól niejodowana 100g na 1 litr wody (roztwór 10%)
  • Woda (1 litr /ser 200-300g)
  • Zioła i przyprawy np. zioła prowansalskie, czubryca zielona lub czerwona
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Przygotować solankę
    2. Włożyć ser i odstawić na 24h do lodówki (jeżeli chcemy bardziej słony to na 48h)

  2. 3. Ser odsączyć i obsypać przyprawami

  3. 4. Zawinąć w gazę (1 warstwa) i powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa)
    5. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60oC (bez osuszania w wędzarni) włożyć sery.
    6. Wędzić ok. 2 h w zakresie temperatur 30-40oC.
    7. Studzić w lodówce.


    UWAGA: jeżeli chcemy uzyskać bardziej słony ser to albo robimy mocniejsza solankę (15-20%) i trzymamy ser w niej przez 12-24h, albo solankę 10% i trzymamy przez 48h. Im słabsza solanka (i dłuższy czas solenia) tym sól przejdzie bardziej w głąb sera. Mocna solanka spowoduje wysolenie tylko w tzw. Skórce, czyli warstwie powierzchniowej ok. 1 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń