Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywności. Sery wędzi się w niskich temperaturach (jak najwyżej w wędzarni). Ja wkładam je pod koniec wędzenia wędlin kiedy wędzarnia „traci” temperaturę.
1. Przygotować solankę
2. Włożyć ser i odstawić na 24h do lodówki (jeżeli chcemy bardziej słony to na 48h)
3. Ser odsączyć i obsypać przyprawami
4. Zawinąć w gazę (1 warstwa) i powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa)
5. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60oC (bez osuszania w wędzarni) włożyć sery.
6. Wędzić ok. 2 h w zakresie temperatur 30-40oC.
7. Studzić w lodówce.
UWAGA: jeżeli chcemy uzyskać bardziej słony ser to albo robimy mocniejsza solankę (15-20%) i trzymamy ser w niej przez 12-24h, albo solankę 10% i trzymamy przez 48h. Im słabsza solanka (i dłuższy czas solenia) tym sól przejdzie bardziej w głąb sera. Mocna solanka spowoduje wysolenie tylko w tzw. Skórce, czyli warstwie powierzchniowej ok. 1 cm.
Wędzony metodą w garnku, na zrębkach olcha/buk, wieprzowy schab bez kości. Id...
Odsłon: 15588
Wędzenie, obok solenia i suszenia, są najstarszymi metodami konserwacji żywno...
Odsłon: 1670
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 181
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 209
Sernik coca cola, to biszkoptowe ciasto z masą serowo jogurtową, przełożoną g...
Odsłon: 6607
Szybkie i smaczne bułeczki tym razem z rabarbarem.Najlepiej smakują z owocami...
Odsłon: 181
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 209
Sernik coca cola, to biszkoptowe ciasto z masą serowo jogurtową, przełożoną g...
Odsłon: 6607
Składniki
1. Przygotować solankę 2. Włożyć ser i odstawić na 24h do lodówki (jeżeli chcemy bardziej słony to na 48h)
3. Ser odsączyć i obsypać przyprawami
4. Zawinąć w gazę (1 warstwa) i powiesić na haku wędzarniczym do obsuszenia (temperatura pokojowa) 5. Po wygrzaniu wędzarni do temperatury 50-60oC (bez osuszania w wędzarni) włożyć sery. 6. Wędzić ok. 2 h w zakresie temperatur 30-40oC. 7. Studzić w lodówce. UWAGA: jeżeli chcemy uzyskać bardziej słony ser to albo robimy mocniejsza solankę (15-20%) i trzymamy ser w niej przez 12-24h, albo solankę 10% i trzymamy przez 48h. Im słabsza solanka (i dłuższy czas solenia) tym sól przejdzie bardziej w głąb sera. Mocna solanka spowoduje wysolenie tylko w tzw. Skórce, czyli warstwie powierzchniowej ok. 1 cm.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Imprezowe siekacze drobioe
Przekąski
Szaszłyki z faszerowanej papryki
Przekąski
Kulki ziemniaczane z serem mozzarella
Przekąski
Kwitnąca focaccia
Imprezowe siekacze drobioe
Moje dzisiejsze imprezowe siekacze drobiowe to nic innego jak kotleciki drobi...
Odsłon: 135
Szaszłyki z faszerowanej papryki
coś pysznego dla każdego :)
Odsłon: 83