Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W te święta chcesz zaskoczyć dzieci zabawnie wyglądającą potrawą? Przygotuj serowe bałwanki, które skradną serce każdego malucha!
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 165
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 264
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 165
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 264
Składniki
Twaróg przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce. Nie musisz uzyskać tak gładkiej konsystencji, jak do sernika, dlatego wystarczy jednokrotne mielenie.
Twaróg umieść w misce, dodaj serek topiony pokrojony na plastry oraz serek śmietankowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Musi powstać jednolita masa. Całość dopraw do smaku pieprzem i solą.
Gotową masę wstaw do lodówki na około godzinę. Po tym czasie zacznij formować bałwanki. Rób kulki o dwóch wielkościach i ustawiaj jedną na drugiej.
Teraz przychodzi czas na ozdobienie serowych bałwanków. Zrób im oczy z goździków. Z marchewki wytnij małe trójkąty (będą z nich urocze bałwankowe nosy) i kwadraty na guziki. Z czubka papryki zrób bałwankową czapkę (możesz użyć też oliwek lub pomidorków cherry), a z nitek suszonej papryki chilli usta.
Do przygotowania bałwanków możesz zaprosić dzieci — doskonale spędzicie przy tym czas, a maluchy będą dumne, że biorą czynny udział w przygotowaniu do świąt.