Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witajcie kochani w Nowym Roku!!! Otwieram 2016 przepisem na pyszną przekąskę lub przystawkę z ciasta francuskiego. Przygotujemy serowe paluchy.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7898
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1158
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13663
Składniki
Zaczynam od rozkłócenia jajka w miseczce. Następnie do tartego żółtego sera dosypuję paprykę i wszystko dobrze mieszam. Rozwijam arkusz ciasta francuskiego i cały smaruję rozbełtanym jajkiem za pomocą pędzelka. Teraz rozkładam na cieście warstwę sera z papryką. Wykorzystuję tylko połowę sera, staram się go rozłożyć równomiernie, a następnie delikatnie dociskam, aby ser przykleił się do ciasta. Nakrywam wszystko drugim arkuszem ciasta francuskiego i ponownie smaruję go rozbełtanym jajkiem i rozkładam resztę sera.
Za pomocą noża do pizzy odcinam paski ciasta szerokości około 1,5cm. (Tnę ciasto wszerz). Każdy pasek chwytam za oba końce, lekko ściskam i skręcam w przeciwnych kierunkach. Powstają spiralki, które układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 15 minut.
Gotowe paluchy serowe są złote, chrupiące i bardzo serowe. Można je podawać ustawione pionowo w szklance lub ułożone na talerzu. Mogą być przystawką lub samodzielną przekąską. Smacznego!!!