Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowy jeżyk i szyszki

Serowy jeżyk i szyszki

Autor:

Przepisów i artykułów: 227 Ocena: 2767

Dodano:

Odsłon: 386

Dzisiaj pomysł na świetną przekąskę serową z odrobiną humoru. Ten sympatyczny jeżyk oraz szyszki będą ozdobą każdego stołu. Smak serka i jego wygląd wprowadzi w zachwyt waszych gości. Wspaniały dodatek do krakersów i tostów.

Składniki

  • 450 g serka śmietankowego
  • 200 g startego cheddaru
  • 3 łyżki śmietany 30 %
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej pietruszki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sol i pieprz do smaku
  • sol czosnkowa i selerowa do smaku
  • pieprz kajeński do smaku
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/ 4 łyżeczki suszonej cebuli
  • około 200 g migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • 2 ziela angielskie
  • 1 suszona żurawina
> 6 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Serowy jeżyk i szyszki

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na serek dobrze ze sobą wymieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny.

    Kiedy serek się schłodzi uformować z niego kształt jeżyka i szyszek. Najłatwiej będzie to zrobić owijając porcje serka w folię pożywczą. Patrz film.

  2. Uformowany serek ułożyć na desce, można ułożyć go najpierw na kawałku pergaminu.

    Następnie w serek powtykać migdały i orzechy, tworząc kolce i łuski szyszek. Do zrobienia oczów i noska jeżyka użyć ziaren ziela angielskiego i suszonej żurawiny.

    Serek podawać schłodzony. Można przygotować go na kilka dni wcześniej.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń