Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1854
Dodano: 07.04.2009
Odsłon: 24403
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Śledzie pokroić na kawałki szerokości ok. 1,5 cm. Cebulkę posiekać, jabłko obrać, zetrzeć grubo na tarce + skropić cytryną. Połączyć cebulkę z jabłkiem, dodać śmietanę, troszkę cukru, pieprzu, ewent. soli. Wymieszać.
Śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku. Na wierzch wyłożyć pierzynkę, udekorować natką. Gotowe:) Smacznego:) PS. Śledź świetnie smakuje z ziemniakami puree :) Ja podaję ten zestaw jako danie obiadowe w piątek ;)
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

horowy 09 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja znam trochę inną wersję:Składniki
0,5 kg. wymoczonych w wodzie śledzi matjas,
4-6 jaja na twardo
0,2 sera typu Ementaler
ok. 30o ml majonezu
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 30 min
1. Śledzie pokroić w ok. 1 cm. kostkę lub paski tej serokości.
2. Jajka posiekać. Ser zetrzeć grubo na tarce.
3. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
4. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
5. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać żółtym serem tak by śledzi nie było widać.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

horowy 09 kwietnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja znam trochę inną wersję:Składniki
0,5 kg. wymoczonych w wodzie śledzi matjas,
4-6 jaja na twardo
0,2 sera typu Ementaler
ok. 30o ml majonezu
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 30 min
1. Śledzie pokroić w ok. 1 cm. kostkę lub paski tej serokości.
2. Jajka posiekać. Ser zetrzeć grubo na tarce.
3. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
4. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać siekanką jajeczną tak by śledzi nie było widać, posypać żółtym serem tak aby jajek nie było widać.
5. śledzie rozłożyć na dość płaskim półmisku, posmarować majonezemm, posypać żółtym serem tak by śledzi nie było widać.
Podać najlepiej z pieczywem typu bułka wrocławska czy też paryska
0 Kto głosował? | Odpowiedz