Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledź pod pieżynką

Śledź pod pieżynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 3198

Bardzo ciekawy pomysł na śledzika, alternatywa od nudnych wersji z cebulą i olejem, zawsze wszystkim smakuje

Składniki

  • śledzie solone (matiasy), 60 dag
  • ogórki konserwowe, 4
  • jajka, 4
  • groszek, pół puszki
  • grzyby marynowane (np pieczarki), 6-8
  • cebula, 1 duża
  • majonez, 2-4 łyżki
  • musztarda, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczka
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Śledź pod pieżynką

Przygotowanie

  1. Filety wymoczyć 2-4 godziny, pokroić w dzwonki, ułożyć warstwę na półmisku, doprawić pieprzem

  2. grzyby marynowane i połowę cebuli pokroić w kostkę, ułożyć warstwowo na śledziu, następnie warstwa groszku

  3. przykryć składniki warstwą majonezu

  4. ogórki skroić w kostkę, wyłożyć na majonezie, następnie połowę cebuli pokroić w piórka, ułożyć warstwę

  5. ugotować jajka, posiekać w kostkę, wymieszać z sosem: 1/3 majonezu, 1/3 musztardy, 1/3 koncentratu, ułożyć warstwę, Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń