Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie curry to bardzo aromatyczna i nieco orientalna przystawka idealna na Wigilię i nie tylko. Świetnie pasuje do świeżego pieczywa. Całość jest nieco ostra dzięki zawartości ziaren pieprzu. Sok z limonki jest kwaskowaty i jednocześnie dobrze zmiękcza cebulę. Przyjemna nuta kolendry dodaje przyjemnej świeżości. Danie jest bardzo szybkie w przygotowaniu, choć wymaga dość długiego czasu marynowania. Dlatego pamiętaj, by przygotować więcej tych śledzi, bo znikną z talerzy w mgnieniu oka!
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21597
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21597
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 188
Składniki
Śledzie przepłucz pod wodą i osusz papierowymi ręcznikami. Pokrój je na mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj ze sobą: olej, sok z limonki, curry i sól. Dodaj połowę ziaren pieprzu i rozgnieć je w marynacie.
Śledzie ułóż w płaskim naczyniu lub w słoiku, jeśli chcesz przygotować śledzie na później.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Powkładaj ją między rybę.
Przygotowaną wcześniej marynatą zalej śledzie i cebulę. Posyp wierzch pozostałym pieprzem.
Naczynie przykryj, a jeśli używasz słoika to go zakręć. Odstaw ryby na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby smaki się połączyły. Najlepiej, by śledzie marynowały się przez 24 godziny.
Śledzie curry podawaj na zimno, udekorowane świeżą kolendrą.