Wspaniały smak, aromatyczne, a przy tym proste w wykonaniu i oczywiście idealne na świąteczny stół.
Śledzie o korzennym smaku
Składniki
- śledzie matias, 1/2 kg.
- cebula, 2 szt.
- przyprawa korzenna, 2 łyżki
- olej, 3/4 szkl.
- rodzynki, przecier pomidorowy, opcjonalnie
- Pietruszka - natka, 1 łyżka
Składniki
- śledzie matias, 1/2 kg.
- cebula, 2 szt.
- przyprawa korzenna, 2 łyżki
- olej, 3/4 szkl.
- rodzynki, przecier pomidorowy, opcjonalnie
- Pietruszka - natka, 1 łyżka

Etapy przygotowania
Śledzie namoczyć na ok.1 godzinę. Pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i zaparzyć we wrzątku.
Przyprawę korzenną, cebulkę i pietruszkę wymieszać z olejem. Można również w tym momencie dodać rodzynki i przecier pomidorowy.
Śledzie wymieszać z olejem korzennym, ułożyć w słoiku i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, żeby się przegryzły i nabrały smaku . SMACZNEGO!.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (4)



Składniki
- śledzie matias, 1/2 kg.
- cebula, 2 szt.
- przyprawa korzenna, 2 łyżki
- olej, 3/4 szkl.
- rodzynki, przecier pomidorowy, opcjonalnie
- Pietruszka - natka, 1 łyżka
Śledzie namoczyć na ok.1 godzinę. Pokroić na małe kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę i zaparzyć we wrzątku.
Przyprawę korzenną, cebulkę i pietruszkę wymieszać z olejem. Można również w tym momencie dodać rodzynki i przecier pomidorowy.
Śledzie wymieszać z olejem korzennym, ułożyć w słoiku i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce, żeby się przegryzły i nabrały smaku . SMACZNEGO!.
W tym roku znów zawitają te śledziki na mym świątecznym stole. Bardzo ciekawy smak!!
fajny świateczny pomysł na śledzia
napewno smaczne ....
Bardzo lubię śledzie,z przyprawą korzenną jeszcze nie próbowałam ( do ulubionych )