Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie po giżycku - na imprezę

Śledzie po giżycku - na imprezę

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 3198

Dodano:

Odsłon: 9610

Koreczki śledziowe przygotowane z cebulką, marynowaną papryką i ketchupem ...fantastyczne! Podaję Wam mój, sprawdzony przepis na te śledzie. Patentu ze słoikiem co prawda nie wymyśliłam (gdzieś, kiedyś trafiłam na to w internecie i jest świetny), ale myślę, że mam dla Was inny :) Otóż jeżeli posiadacie w swojej spiżarni np. paprykę marynowaną w sosie pomidorowym lub ketchupie (jak coś to przepis na blogu) lub jakieś inne sosy na bazie pomidorów i papryki - to będzie świetne do marynowania śledzi. Wystarczy otworzyć słoik, zawartość wymieszać ze śledziami, zamarynować jakiś czas i gotowe :) Mega ekspresowo! Ja już wypróbowałam i polecam ten sposób! Pomyślcie tylko, co mogłoby się nadać i gotowe :) Zaczynajmy :)

Składniki

  • 1 wiadereczko filetów śledziowych a'la Matijas
  • 1 duża cebula sałatkowa, pokrojona w kostkę lub piórka
  • marynowana papryka, w pokrojona w kostkę *
  • mleko do moczenia śledzi
  • 1 szklanka oleju
  • 1/2 szklanki keczupu (łagodnego bądź ostrego, jak lubicie)
  • 1/2 szklanki octu *
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • cukier
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. * Octu można dolać mniej, a później ewentualnie jeszcze dolać - próbujcie jaki smak Wam najbardziej odpowiada.
    Nie podałam ilości papryki marynowanej, u mnie tak "na oko", ok. pół szklanki może 3/4. Śledzie te możecie także przygotować bez papryki.


    Możecie użyć takich ziół, jakie lubicie. Na pewno świetna będzie bazylia, oregano, nawet tymianek.

  2. Filety wyjmujemy z solanki, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na dwie godziny - w tym czasie raz wymieniamy wodę.

  3. Następnie filety wyjmujemy z wody i zalewamy mlekiem - odstawiamy na 1 godzinę.

  4. Pokrojoną cebulę zalewamy olejem z cukrem (około 1 łyżeczka) - odstawiamy na około 15 minut.

  5. Keczup łączymy z octem i papryką pokrojoną w kostkę lub w paseczki papryką marynowaną - dodajemy do cebuli, wsypujemy zioła i mieszamy.

    Osączone z mleka filety zanurzamy w masie pomidorowej z cebulką i papryką, wyjmujemy i kroimy wzdłuż w cienkie paski. Paski zawijamy w koreczki, w każdy wbijamy wykałaczkę. Gotowe układamy na desce.

  6. Masę pomidorową przelewamy do słoja, wkładamy koreczki, słoik zakręcamy i delikatnie nim potrząsamy, aby wymieszać śledzie z marynatą. Tak przygotowane koreczki wkładamy do lodówki nawet na kilka godzin.

    Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki z koreczków. Koreczki układamy na udekorowanym zieleniną półmisku, polewamy pozostałą pastą pomidorowo-paprykową i serwujemy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 stycznia 2018 Nie ma to, jak śledziki ( i sernik ) jeszcze w tak pięknym anturażu :)
PYCHA, kradnę jednego :D
Odpowiedzi: 3 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń