Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Magda Gessler przeprowadzając swoje „Kuchenne Rewolucje”, uwielbia sięgać do tradycji. Restauratorka odszukuje smaki regionu, w którym znajduje się wybrany lokal i przywraca mu pierwotny klimat. W jednym z odcinków przybyła do Tczewa, by odkurzyć zapomniane skarby Kociewia – krainy geograficznej na Pomorzu Gdańskim. Tak powstały śledzie po kociewsku według Magdy Gessler. Śledzie po kociewsku to wspaniała przystawka, którą możesz przygotować w domu i zaserwować nawet na świątecznym stole. Połączenie delikatnego musu z makreli z charakternym śledziem i dodatkami, to prawdziwy rarytas i pięknie prezentująca się przekąska.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2451
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 173
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2451
Składniki
Namocz śledzie w wodzie, jeśli używasz śledzi z zalewy solnej, a następnie pokrój w równe kawałki. Makrelę oczyść ze skóry, ości, a fragmenty ryby umieść w misce. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz. Zmiel w maszynce do mielenia lub malakserem biały ser. Utrzyj masło (np. w moździerzu) na gładki krem, dodaj oczyszczoną makrelę, zmielony ser, koncentrat pomidorowy i obficie dopraw czarnym pieprzem. Dodanie soli może być już zbędne. Wymieszaj składniki na gładki mus.
Bagietkę pokrój na równe kromki. Na każdej kromce ułóż łyżkę musu z makreli, na nim fragment śledzia, połówkę jajka przepiórczego oraz pomidorek koktajlowy. Całość przebij wykałaczką dla lepszej prezentacji przystawki. Śledzie po kociewsku możesz udekorować świeżym koperkiem lub posiekanym szczypiorkiem. Serwuj od razu po przygotowaniu, a w razie potrzeby przechowuj w lodówce.