Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się klasyczne śledzie w oleju, wypróbuj wariantu na meksykańską nutę. Przygotuj domowy sos meksykański i wzbogać go odrobiną octu i cukru trzcinowego. Takie śledzie po meksykańsku z powodzeniem wpiszą się w wigilijne menu.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2168
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 139
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 234
Składniki
Wymocz śledzie w zimnej wodzie tak, by wypłukały się z soli. Co pewien czas wymieniaj wodę na świeżą. Gdy osiągną pożądany smak, osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój na niewielkie kawałki. Tak przygotowane włóż do miski, zalej octem i wymieszaj. Pozostaw śledzie w occie na pół godziny w misce, mieszając je co pewien czas.
Obierz i pokrój drobno cebulę. Ze słodkiej papryki i papryczki chili usuń gniazda nasienne. Słodką paprykę pokrój na nieduże kawałki, chili drobno ją posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
Zeszklij na niewielkiej ilości oleju cebulę wraz z chili. Po chwili dodaj czosnek, a następnie paprykę. Gdy papryka zmięknie, zalej zawartość patelni passatą pomidorową i duś jeszcze przez kilka minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj posiekaną kolendrę. Zblenduj na gładki sos (jeśli wolisz, możesz pozostawić większe kawałki warzyw).
Zlej do sosu ocet, w którym moczyły się śledzie. Dodaj pozostały olej i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku cukrem trzcinowym.
Przygotuj wyparzone słoiki o łącznej pojemności około 1,5-2 l. Ułóż w nich śledzie. Zalej sosem. Zakręć słoiki, potrząśnij każdym tak, by sos równomiernie oblał rybę. Wstaw na dwa dni do lodówki.