Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W śledziach po szczecińsku nie może zabraknąć dużej ilości cebuli, czosnku i aromatycznych przypraw. Zobacz, jak je przygotować.
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1748
Polecam na kolację.
Odsłon: 356
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 139
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 271
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 1748
Polecam na kolację.
Odsłon: 356
Najlepsze domowe. Pachnące masełkiem, dlatego nie ma potrzeby dodawania olejk...
Odsłon: 139
Zapiekanka makaronowa z mięsem gyros, warzywami, brokułami i serem feta to wy...
Odsłon: 271
Składniki
Zacznij od namoczenia śledzi. Opłucz je pod bieżącą wodą, zalej zimną wodą i mocz przez około 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Odsącz i dokładnie osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki. Ząbki czosnku obierz i pokrój w cienkie plasterki. Śledzie pokrój na mniejsze kawałki (około 3-4 cm długości).
W misce wymieszaj olej z sokiem z cytryny, majerankiem, papryką słodką mieloną, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i ziarnami jałowca. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, dokładnie wymieszaj.
W czystym słoiku układaj warstwami kawałki śledzi na przemian z cebulą i marynatą. Upewnij się, że całość jest dobrze zalana olejem, aby śledzie były całkowicie pokryte. W razie potrzeby, dodaj trochę tłuszczu.
Zamknij szczelnie słoik i odstaw do lodówki na minimum 24 godziny przed podaniem.