Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie smażone w zalewie octowej z cebulą to klasyczne danie kuchni polskiej, które często gości na świątecznych stołach, szczególnie podczas Wigilii. Ich charakterystyczny, słodko-kwaśny smak przywoła wspomnienia rodzinnego domu i przysmaków przyrządzanych przez babcie i mamę. To danie, które musi się znaleźć tuż obok karpia smażonego czy pierogów z kapustą i grzybami.
Śledzie z cebulką są nie tylko pyszne, ale także niesamowicie zdrowe. Są one doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, serca oraz układu nerwowego. Hamują stany zapalne i wspierają ogólne działanie całego ciała. Ryba dostarcza też witamin D i B, które wpływają na układ odpornościowy oraz metabolizm energetyczny. Filety śledziowe w zalewie mogą być przechowywane w lodówce przez dłuższy czas, co jest ogromną zaletą, szczególnie w okresie świątecznym, gdy przygotowuje się wiele potraw z wyprzedzeniem. Danie podawaj samodzielnie lub jako dodatek do pieczywa, ziemniaków czy sałatek.
Do smażenia najlepiej jest użyć śledzi świeżych lub mrożonych, pozbawionych kręgosłupa. Możesz też wyjąć większe ości, ale nie ma potrzeby usuwania wszystkich. Proces smażenia i potem marynowania w occie sprawią, że staną się one miękkie i niewyczuwalne podczas jedzenia. Jeśli chcesz przyrządzić danie z majtasów, musisz je najpierw wymoczyć przez kilka lub nawet kilkanaście godzin, zmieniając wodę do 2-3 godziny, aby pozbyć się nadmiaru soli. Pamiętaj, by przed smażeniem dobrze osuszyć filety rybne za pomocą papierowych ręczników.
Kluczowe jest smażenie na średnim ogniu, przez 2-3 minuty z każdej strony, aż całość będzie złocista i chrupiąca. Pamiętaj, że ostateczny czas smażenia zależy od grubości filetów - grubsze kawałki trzeba będzie smażyć nieznacznie dłużej. Nie przeciągaj dania, bo ryba stanie się sucha i twarda. Najlepiej po pierwszym smażeniu rozkrój jednego fileta i sprawdź, czy nie należy dokonać modyfikacji czasu obróbki cieplnej. Przygotowane smażone śledzie odłóż na papierowe ręczniki, by oddały nadmiar tłuszczu, a następnie przekładaj je do przygotowanych wcześniej słoików.
Najlepiej sprawdzi się zwykły i najtańszy ocet spirytusowy, który charakteryzuje się najmocniejszym smakiem, z nutą ostrości. Z powodzeniem możesz też użyć białego octu winnego, który będzie delikatniejszy. Samo danie zyska wtedy zupełnie inny smak. Ocet jabłkowy może być z kolei zbyt słaby, ale wszystko zależy od twoich indywidualnych preferencji. Wypróbuj różne rodzaje zalewy octowej i znajdź swój ulubiony.
Ostateczny smak zalewy jest kwestią osobistych preferencji, dlatego warto wiedzieć, co zrobić, jeśli wyjdzie zbyt kwaśna lub mało wyrazista. W pierwszym przypadku możesz dosypać odrobinę więcej cukru, który zrównoważy smak. Z kolei, jeśli jest za mało kwaśna i pikantna, dodaj więcej octu, liści laurowych, ziela angielskiego i pieprzu w ziarnach.
Cebula jest kluczowym składnikiem śledzi smażonych w zalewie octowej - nadaje im charakterystycznego, słodkawo-pikantnego smaku. Możesz też z powodzeniem dodać też inne warzywa, takie jak marchew pokrojona w słupki, paprykę w paskach, czy nawet papryczka chili lub jalapeño, jeśli wolisz ostrzejsze aromaty i chcesz podać śledzie na ostro. Ciekawe mogą być także śledzie z ogórkiem kiszonym, który nadaje dodatkowej chrupkości i kwaskowatości.
Po zalaniu zalewą, śledzie trzeba odstawić w chłodne miejsce na ok. 24 godziny, dzięki czemu smaki się połączą. Im dłuższy czas marynowania, tym aromat będzie intensywniejszy. Najlepiej smakują po 2-3 dniach, a w lodówce możesz przechowywać je przez ok. tydzień. Zalewa octowa sprawi, że ryba się nie popsuje, ale może zacząć się rozpadać, przez co straci swoje walory estetyczne.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19784
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 464
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 433
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6830
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242377
Składniki
Wsyp mąkę na talerz i delikatnie obtocz każdy płat śledziowy z obydwu stron. Na gorącym oleju smaż filety na złoty kolor (po kilka minut z każdej strony). Usmażone śledzie przełóż na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Obierz cebulę i pokrój w półplasterki. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cebulę i przyprawy, po czym zagotuj i odstaw.
Do czystych słoików wkładaj usmażone śledzie i zalej je przestudzoną marynatą wraz z cebulą i przyprawami. Zakręć słoik i wstaw do lodówki. Śledzie możesz też ułożyć w szklanym naczyniu z hermetycznym zamknięciem, zaląc zalewą i szczelnie zamknąć pokrywę. Pozwól śledziom marynować się przez całą noc, a drugiego dnia podawaj.