Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzi, według tego przepisu, zażyczył sobie mój tata – inspiracją jest Ewa Wachowicz. Zrobiłam, spróbowałam i bardzo mi zasmakowały. Nie są to typowe śledzie, mają lekko słodkawy posmak dzięki suszonym śliwkom. Do tego kromka swojskiego chleba i nic więcej nie trzeba :)
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14880
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44477
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22565
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14880
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4672
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44477
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 624
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 638
Składniki
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie - do pozbycia się nadmiaru soli (czas moczenia - według własnego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz.). Wodę z cukrem zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (2 szt.), ocet, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (1 kg) i dusimy. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek (wydobywa się z niego wówczas aromat), liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość studzimy i mieszamy z pokrojonymi na kawałki filetami śledziowymi. Wstawiamy do lodówki.