Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w aromatycznym sosie

Śledzie w aromatycznym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2267

Dodano:

Odsłon: 1203

Śledzi, według tego przepisu, zażyczył sobie mój tata – inspiracją jest Ewa Wachowicz. Zrobiłam, spróbowałam i bardzo mi zasmakowały. Nie są to typowe śledzie, mają lekko słodkawy posmak dzięki suszonym śliwkom. Do tego kromka swojskiego chleba i nic więcej nie trzeba :)

Składniki

  • Filet śledziowy solony - 600 g
  • MARYNATA:
  • Woda - 2 szkl.
  • Cukier - 1/2 szkl.
  • Ocet - 1 szkl. (10%)
  • Cebula - 2 szt.
  • Ziele angielskie - 2 szt.
  • Ziarno jałowca - 6 szt.
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • ZALEWA:
  • Olej - 100 ml
  • Cebula - 1 kg
  • Suszone śliwki - 200 g
  • Ogórek kiszony - 3 szt.
  • Majeranek - 1 garść
  • Liść laurowy - 3 szt.
  • Przecier pomidorowy - 3 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie - do pozbycia się nadmiaru soli (czas moczenia - według własnego smaku - ja moczę ok. 1,5 godz.).

    Wodę z cukrem zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę (2 szt.), ocet, liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Marynatą zalewamy wymoczone śledzie i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

  2. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę (1 kg) i dusimy. Śliwki przekrawamy na pół, dodajemy do cebuli. Ogórki kiszone obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dorzucamy do cebuli. Dodajemy roztarty w dłoniach majeranek (wydobywa się z niego wówczas aromat), liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość studzimy i mieszamy z pokrojonymi na kawałki filetami śledziowymi. Wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń