Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam :)
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5688
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 72
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 106
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 603
Składniki
Na początek do garnuszka wlewam wodę, ocet oraz dodaję listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko zagotowuję – to będzie moja octowa zalewa. Gdy będzie się ona już gotowała, wyłączam gaz i pozostawiam do ostygnięcia. Mniej więcej po 10 minutach dodaję cukier i dobrze mieszam, aby ładnie się rozpuścił. Ważna, abyśmy śledzie zalali zimną zalewą. Gorąca zalewa sprawi, że śledzie się rozpadną.
Śledzie kroję w niewielkie kawałeczki, a cebulę w piórka. Do słoika wkładam na przemian – warstwa cebuli i warstwa śledzia. Słoik wypełniam chłodną zalewą. Na wierzch dodaję listki laurowe i ziele angielskie z zalewy. Na sam koniec dodaję też na wierzch odrobinę oleju. Słoik zakręcam i odstawiam na przynajmniej 3 dni di lodówki. Smacznego!!!