Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie w żurawinie

Śledzie w żurawinie

Autor:

Przepisów i artykułów: 134 Ocena: 1515

Dodano:

Odsłon: 13322

Śledzie w zimowej odsłonie. Przepis na te pyszne śledzie to idealna propozycja potrawy wigilijnej lub zakąski na „śledzika”. Sprawdzi się na każdym przyjęciu i uroczystości rodzinnej. Śledzie potrzebują minimum trzech dni aby się zamarynować, zrobić je możesz wiec wcześniej. Po prostu pyszne!

Składniki

  • 500 g śledzi typu matias .
  • 1 biała cebula
  • 1 czerwona cebula
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 3 – 4 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz do smaku
  • olej do zalania śledzi ilość zależy od wielkości słoika
5-6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie w żurawinie

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić na 15 minut, aby napęczniała i zmiękła.

    Śledzie wyjąć z opakowania i pokroić na mniejsze kawałki.

  2. Na dno 1 litrowego słoika wyłożyć pokrojona w kostkę biała cebule. Na niej ułożyć cześć odcedzonej z wody żurawiny, na żurawinie ułożyć cześć pokrojonych śledzi.

    Warstwę śledzi z wierzchu przyprawić pieprzem, dodać listek laurowy i kilka ziaren ziela.

    Na śledziach ułożyć następną warstwę, tym razem zaczynając od pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli. Składniki układać w ten sam sposób do ich wykończenia.

  3. Na koniec całość zalać olejem. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić do lodówki na minimum 3 dni.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń