Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z cebulą w oleju z pestek winogron

Śledzie z cebulą w oleju z pestek winogron

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 16599

Dodano:

Odsłon: 21069

Tradycyjne śledzie w oleju, ale tym razem zamiast oleju rzepakowego użyłem oleju z pestek winogron. Mniej wpływa na smak śledzi.

Składniki

  • 1 kg śledzi solonych
  • 1 kg cebuli
  • pół litra oleju z pestek winogron
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • pół łyżeczki gorczycy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Śledzie moczyłem kilka godzin , zmieniając 2-3 razy wodę, następnie osączyłem i pokroiłem na mniejsze kawałki.
    Cebulę pokroiłem w dość grube piórka. Sparzyłem je wrzątkiem. Osączyłem.
    Listki laurowe, pieprz, jałowiec, ziele angielskie i gorczycę włożyłem do moździerza i utarłem na miazgę.
    W słoikach ułożyłem warstwami śledzie, cebulę, utarte przyprawy. Całość zalałem olejem. Słoiki wstawiłem do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń