Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowujesz śledzie na święta? Można zrobić to na setki sposobów. Jeśli chcesz, by były słodko-kwaśne z nutą pikanterii, wypróbuj przepis na śledzie z papryką!
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5197
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29613
Cenisz szybko przygotowane desery? Nie lubisz ociekających tłuszczem wypieków...
Odsłon: 5197
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 29613
Składniki
Namocz filety śledziowe w zimnej wodzie. Mocz do chwili, aż staną się odpowiedni słone. Co około pół godziny wymień wodę na świeżą. Wymoczone filety osusz i pokrój na kawałki.
Pokrój paprykę w paseczki, a cebule w półplasterki.
Rozgrzej na patelni olej. Podsmaż na nim cebulę wraz z przyprawami – słodką papryką, pieprzem, liskami laurowymi i zielem angielskim.
Gdy cebula zmięknie, dodaj na patelnię passatę pomidorową, paprykę konserwową i majeranek. Duś przez kilka minut, po czym dodaj ocet i cukier. Duś jeszcze przez chwilę. Ostudź.
Wyłóż część zalewy na talerz lub półmisek. Przełóż na nią pokrojone filety śledziowe. Resztę zalewy wyłóż na śledzie. Wstaw je do lodówki na co najmniej dobę.