Do góry

Przekąski Przepis na:

Śledzie z sosem majonezowym i salsą

Śledzie z sosem majonezowym i salsą

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2507

Dodano:

Odsłon: 723

Podczas Świąt Bożego Narodzenia na moim stole pojawia się kilka rodzajów śledzi. Śledzie w zalewie z oleju, z dodatkiem czerwonej cebuli i plasterków cytryny nabierają niezwykle delikatnego smaku i są bardzo kruche. Polane sosem majonezowym i posypane salsą są po prostu doskonałe.

Składniki

  • Filet śledziowy solony - 500 g
  • Cebula czerwona - 2 szt.
  • Cytryna - 2 szt.
  • Olej - do zalania śledzi
  • Majonez - 1 szkl.
  • Rozmaryn - 1 gałązka
  • Natka pietruszki - kilka gałązek
  • Jabłko - 1 szt.
  • Ogórki kiszone - 2-3 szt.
  • Sól, pieprz - do smaku
> 6 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Śledzie z sosem majonezowym i salsą

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe zalewamy zimną wodą i moczymy do momentu aż pozbędziemy się nadmiaru soli. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i przelewamy wrzątkiem. Cytrynę obieramy ze skórki, kroimy w plasterki. Odsączone z wody śledzie doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i układamy w misce na przemian z warstwami cebuli i cytryny. Całość zalewamy olejem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin.

  2. Rozmaryn i natkę pietruszki drobno siekamy. Umyte i obrane ze skórki jabłko oraz ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Dodajemy 1/3 siekanych ziół, pieprz, skrapiamy sokiem z 1/2 cytryny oraz olejem. Wszystko dokładnie mieszamy. Pozostałe miksujemy i mieszamy razem z majonezem, doprawiając do smaku sokiem z 1/2 cytryny, solą i pieprzem.

  3. Śledzie osączamy z oleju, nakładamy na półmisek razem z cebulą, polewamy sosem majonezowym, posypujemy salsą z jabłka i ogórków. Ozdabiamy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń