Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledź w naszej kulturze to zdrowa i smaczna ryba, która odnajdzie swoje miejsce na stole. A ostatnio słyszałam, że także odchudza
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 168
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 168
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 22
Składniki
Śledzia namaczamy w zimnej wodzie 2-5 godzin (zależy jak bardzo jest słony). Ja w razie potrzeby zmieniam jeszcze wodę (nie lubię jak jest bardzo słony).
Namoczonego śledzia odsączamy, kroimy w poprzek płatów na ok. 1cm paski. Układamy na półmisku i po całości śledzia układamy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, delikatnie sypiemy solą i dobrze pieprzem całość zalewamy olejem, nakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na tydzień. Można również kilka kawałków pokrojonego śledzia włożyć do słoika, włożyć trochę pokrojonej cebuli, lekko ugnieść, troszkę posolić i popieprzyć następnie znowu na cebulę położyć kilka kawałków śledzia, cebulę, sól, pieprz i tak na przemian na końcu zalać olejem zostawiając trochę miejsca w słoiku.Zakręcić słoik i włożyć go do lodówki na tydzień.
Po tygodniu mamy miękkiego w cebulce na zimno smacznego śledzika.