Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pyszne śledziki przywiozłam od kuzynki z Koła. Śledziki bardzo smaczne w przepysznym sosie pomidorowym z rodzynkami i morelami suszonymi. Na pewno będą często gościć na moim stole. Polecam
miska, patelnia, nóż, deska, szklanka o poj. 250 ml,
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 234
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 155
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 893
Jak to mówią na to danie najlepiej ciap kapusta jeszcze inaczej to panczkraut...
Odsłon: 109
Polecam.
Odsłon: 234
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 155
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 893
Składniki
Śledzie opłukać , przełożyć do miski i zalać wodą wymieszaną z cukrem i octem. Odstawić na 2 - 2,5 godziny. ( jeżeli śledzie są mocno słone to na dłużej) po czym odsączyć. Cebulę obrać pokroić w plastry, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać przecier , pulpę z bazylią , pół szklanki wody oraz liście laurowe, ziele i pieprz . Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać rodzynki i pokrojone morele, dusić jeszcze chwilę, doprawić do smaku pieprzem i solą, zdjąć z ognia i wystudzić. Odsączone śledzie zwijać w rulon, spiąć wykałaczkami. Część sosu wyłożyć na półmisku , ułożyć śledzie i zalać pozostałym sosem. Odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach można konsumować. Smacznego
Śledzie prawie gotowe.
Przygotowanie sosu.
Śledzie gotowe do podania.