Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na te pyszne śledziki przywiozłam od kuzynki z Koła. Śledziki bardzo smaczne w przepysznym sosie pomidorowym z rodzynkami i morelami suszonymi. Na pewno będą często gościć na moim stole. Polecam
miska, patelnia, nóż, deska, szklanka o poj. 250 ml,
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 82
Mus z łososia z pesto, z serii nieudanych wyrobów, z pytaniem: co przypomina?
Odsłon: 82
Składniki
Śledzie opłukać , przełożyć do miski i zalać wodą wymieszaną z cukrem i octem. Odstawić na 2 - 2,5 godziny. ( jeżeli śledzie są mocno słone to na dłużej) po czym odsączyć. Cebulę obrać pokroić w plastry, podsmażyć na oleju do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodać przecier , pulpę z bazylią , pół szklanki wody oraz liście laurowe, ziele i pieprz . Dusić na małym ogniu około 20 minut. Dodać rodzynki i pokrojone morele, dusić jeszcze chwilę, doprawić do smaku pieprzem i solą, zdjąć z ognia i wystudzić. Odsączone śledzie zwijać w rulon, spiąć wykałaczkami. Część sosu wyłożyć na półmisku , ułożyć śledzie i zalać pozostałym sosem. Odstawić w chłodne miejsce. Po dwóch dniach można konsumować. Smacznego
Śledzie prawie gotowe.
Przygotowanie sosu.
Śledzie gotowe do podania.