Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to ''magiczny pergamin'', który sprawdza się zarówno do dań obiadowych, jak przekąsek. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ślimaczki z kurczakiem, salami i serami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło, ale też na zimno. Może być fajnym pomysłem na przyjęcie Sylwestrowe, ostatkowe, karnawałowe itp.
Składniki
Filety przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. Ciasto filo rozwijam, smaruję ketchupem, układamy plasterki sera. Na jednej połowie układam fileta, a na drugiej salami, następnie posypuję startą mozzarellą. Całość zawijam w rulon zaczynając od strony z kurczakiem tworząc długą roladę. Następnie kroję na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje przyprawa do pizzy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! :)