Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to ''magiczny pergamin'', który sprawdza się zarówno do dań obiadowych, jak przekąsek. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ślimaczki z kurczakiem, salami i serami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło, ale też na zimno. Może być fajnym pomysłem na przyjęcie Sylwestrowe, ostatkowe, karnawałowe itp.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 103
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 103
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 143
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4203
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8678
Składniki
Filety przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. Ciasto filo rozwijam, smaruję ketchupem, układamy plasterki sera. Na jednej połowie układam fileta, a na drugiej salami, następnie posypuję startą mozzarellą. Całość zawijam w rulon zaczynając od strony z kurczakiem tworząc długą roladę. Następnie kroję na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje przyprawa do pizzy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! :)