Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto filo to ''magiczny pergamin'', który sprawdza się zarówno do dań obiadowych, jak przekąsek. Dzisiejsza moja propozycja to pyszne ślimaczki z kurczakiem, salami i serami. Proste i szybkie w przygotowaniu, zwłaszcza kiedy można już kupić gotowe ciasto, zrobienie ich to maksymalnie 30 min. i przekąska gotowa. Rewelacyjnie smakują zarówno na ciepło, ale też na zimno. Może być fajnym pomysłem na przyjęcie Sylwestrowe, ostatkowe, karnawałowe itp.
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1871
Letni galaretkowiec Lastryko to niezwykle efektowny deser, który nie tylko pr...
Odsłon: 2375
Cukinia z mięsem mielonym to uniwersalna baza do wielu dań. Możesz zaserwować...
Odsłon: 1871
Składniki
Filety przekrawamy na pół i rozbijamy tłuczkiem jak na kotlety. Mięso nacieramy czosnkiem zgniecionym przez praskę, posypujemy przyprawami, polewamy oliwą, dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę, aby mięso przeszło przyprawami. Ciasto filo rozwijam, smaruję ketchupem, układamy plasterki sera. Na jednej połowie układam fileta, a na drugiej salami, następnie posypuję startą mozzarellą. Całość zawijam w rulon zaczynając od strony z kurczakiem tworząc długą roladę. Następnie kroję na plasterki o szerokości ok. 1,5-2cm. Gotowe ślimaczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuje przyprawa do pizzy i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C i piec ok. 20 minut (do zarumienienia). Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Smacznego! :)