Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 22-04-2022
Puszyste drożdżowe ciasto z warzywami. Przyciąga wzrok pięknymi kolorami. Sprawdzi się jako obiad i jako pieczywo do grilla.
Blacha 35x25 cm
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut.
W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.
Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą.
Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.
Puszysta i miękka focaccia z karmelizowaną cebulą, pachnąca tymiankiem......
Odsłon: 2322
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 130
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 128
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 57
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 263
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 168
Czy da się przygotować obiad w mniej niż 15 minut? Oczywiście! Przedstawiam W...
Odsłon: 130
Szybka i łatwa w przygotowaniu sałatka z ryżem, kurczakiem i warzywami może z...
Odsłon: 128
Bardzo smaczna sałatka brokułowa która króluje na naszym stole od bardzo dawn...
Odsłon: 57
Pyszne, domowe lody, które przygotujecie bez maszynki do lodów. Przepis pocho...
Odsłon: 263
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 168
Składniki
Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut. W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.
Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą. Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Przekąski
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Przekąski
Oryginalny langosz
Przekąski
Nadziewane kwiaty cukinii
Pasta twarogowa z tuńczykiem i warzywami
Doskonała propozycja dla tych którzy lubią tuńczyka i twaróg. Do tego pyszne,...
Odsłon: 168
Domowy smalczyk do chleba. Najlepszy przepis
Domowy smalczyk do chleba z cebulką, kwaśnymi jabłkami, kiełbasą i odrobiną m...
Odsłon: 186