Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słony karmel to znakomity dodatek do wszelkiego rodzaju deserów. Możesz polać nim lody, domowe gofry lub zajadać z owocami. Jest prosty w przygotowaniu i przede wszystkim mimo sporej ilości cukru, zdrowszy od sklepowych produktów, w których możemy znaleźć prócz słodzika syrop glukozowo-fruktozowy.
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 169
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19129
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 44
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 90
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 78
Mój karp zapadł w zimowy sen i przegapił Boże Narodzenie. Niestety, często mi...
Odsłon: 169
Sałata ze śmietaną i rzodkiewką to pyszny wiosenny dodatek do obiadu. W sezon...
Odsłon: 19129
Ogórki małosolne można jeść całe lato, są smaczne i zdrowe. Ukiszenie ich to...
Odsłon: 44
Bardzo smaczne, delikatne i lekkie jak chmurka ciasto jogurtowe do upieczenia...
Odsłon: 90
Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie (nie licząc czasu tężenia) do przygotowani...
Odsłon: 78
Składniki
Do garnka wsyp cukier. Podgrzewaj go na niewielkim ogniu do czasu całkowitego rozpuszczenia.
Następie dodaj masło i mieszaj energicznie, aż składniki się połączą.
W kolejnym kroku wlej śmietankę, zmniejsz odrobinę moc palnika, masa może mocno bulgotać, ponownie mieszaj do połączenia się składników.
Gotowy karmel zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
Przed przełożeniem do słoiczka posól.
Gotowy karmel przechowuj w lodówce do 3 tygodni.