Karkówka wolno duszona w smalcu to przepyszne smarowidło do chleba -aromatyczne, mięsne -gratka dla wielbicieli smalcu ze skwarkami, ponieważ jest jeszcze smaczniejsza.
Smarowidło z karkówki
Składniki
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 30 - 50 dkg czystego smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka gorczycy mielonej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżka majeranku
Składniki
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 30 - 50 dkg czystego smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka gorczycy mielonej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżka majeranku

Etapy przygotowania
Karkówkę kroimy w kostkę 2x2 cm i obtaczamy w przyprawach: pieprzu ziołowym, papryce, gorczycy i soli. Odkładamy zamarynowane mięso na 2-3 godziny.

W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki smalcu i rumienimy na nim karkówkę.

Następnie wrzucamy resztę smalcu, tak aby przykrył karkówkę. Nam wystarczyło 30 dkg smalcu, ale czasami trzeba dodać więcej. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem karkówkę dwie i pół do trzech godzin. Tłuszcz ma tyko delikatnie mrugać. Karkówka ma doskonale się rozpróżyć, tak aby się rozpadała.

Po tym czasie dodajemy do karkówki pokrojoną w piórka cebulę i dusimy całość jeszcze pół godziny pod przykryciem. Następnie dodajemy do mięsa zmiażdżony czosnek, roztarty w dłoniach majeranek. Wyłączamy ogień. Mięso rozdzielamy łyżką na włókna, rozdrabniamy.

Przekładamy gorące smarowidło do dowolnego naczynia, studzimy i wstawiamy do lodówki, aby zastygło.

Smarowidło z karkówki gotowe!

Nasze rady: Karkówki nie kroimy bardzo drobno, ponieważ mięso nam się zbytnio skurczy przy smażeniu i będzie twarde. Karkówkę warto zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez całą noc, będzie smaczniejsza.

Przepis w Waszym wykonaniu (20)


Komentarze do przepisu (7)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 590
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 590



Składniki
- 1/2 kg karkówki bez kości
- 30 - 50 dkg czystego smalcu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka gorczycy mielonej
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1 łyżka majeranku
Karkówkę kroimy w kostkę 2x2 cm i obtaczamy w przyprawach: pieprzu ziołowym, papryce, gorczycy i soli. Odkładamy zamarynowane mięso na 2-3 godziny.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki smalcu i rumienimy na nim karkówkę.
Następnie wrzucamy resztę smalcu, tak aby przykrył karkówkę. Nam wystarczyło 30 dkg smalcu, ale czasami trzeba dodać więcej. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem karkówkę dwie i pół do trzech godzin. Tłuszcz ma tyko delikatnie mrugać. Karkówka ma doskonale się rozpróżyć, tak aby się rozpadała.
Po tym czasie dodajemy do karkówki pokrojoną w piórka cebulę i dusimy całość jeszcze pół godziny pod przykryciem. Następnie dodajemy do mięsa zmiażdżony czosnek, roztarty w dłoniach majeranek. Wyłączamy ogień. Mięso rozdzielamy łyżką na włókna, rozdrabniamy.
Przekładamy gorące smarowidło do dowolnego naczynia, studzimy i wstawiamy do lodówki, aby zastygło.
Smarowidło z karkówki gotowe!
Nasze rady: Karkówki nie kroimy bardzo drobno, ponieważ mięso nam się zbytnio skurczy przy smażeniu i będzie twarde. Karkówkę warto zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez całą noc, będzie smaczniejsza.
Pycha, zabieram do książki :)
mniam :)
Brzmi pysznie i ma jedną ważną zaletę jest daniem jednogarnkowym i sytym:-)) Super
super zupka, zdjęcie mmm... :)
Super zupka. A ten Twój garnek bardzo mi się podoba :)