Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka wolno duszona w smalcu to przepyszne smarowidło do chleba -aromatyczne, mięsne -gratka dla wielbicieli smalcu ze skwarkami, ponieważ jest jeszcze smaczniejsza.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32025
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5643
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 942
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 243
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 32025
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 84
Składniki
Karkówkę kroimy w kostkę 2x2 cm i obtaczamy w przyprawach: pieprzu ziołowym, papryce, gorczycy i soli. Odkładamy zamarynowane mięso na 2-3 godziny.
W dużej i głębokiej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki smalcu i rumienimy na nim karkówkę.
Następnie wrzucamy resztę smalcu, tak aby przykrył karkówkę. Nam wystarczyło 30 dkg smalcu, ale czasami trzeba dodać więcej. Zmniejszamy ogień do minimum i dusimy pod przykryciem karkówkę dwie i pół do trzech godzin. Tłuszcz ma tyko delikatnie mrugać. Karkówka ma doskonale się rozpróżyć, tak aby się rozpadała.
Po tym czasie dodajemy do karkówki pokrojoną w piórka cebulę i dusimy całość jeszcze pół godziny pod przykryciem. Następnie dodajemy do mięsa zmiażdżony czosnek, roztarty w dłoniach majeranek. Wyłączamy ogień. Mięso rozdzielamy łyżką na włókna, rozdrabniamy.
Przekładamy gorące smarowidło do dowolnego naczynia, studzimy i wstawiamy do lodówki, aby zastygło.
Smarowidło z karkówki gotowe!
Nasze rady: Karkówki nie kroimy bardzo drobno, ponieważ mięso nam się zbytnio skurczy przy smażeniu i będzie twarde. Karkówkę warto zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce przez całą noc, będzie smaczniejsza.