Do góry

Przekąski Przepis na:

Smażony szczupak

Smażony szczupak

Autor:

Przepisów i artykułów: 866 Ocena: 5986

Dodano:

Odsłon: 777

U nas dziś obiadu nie ma jakoś się źle czuję ten kręgosłup mnie wykończy nie mam już sił ani na myślenie a tym bardziej na chodzenie. Dlatego dziś usmażyłam tylko rybkę do chleba, a że piątek to dobrze się składa.

Składniki

  • 2,300 kg ryby szczupak,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 6 czubatych łyżek soli,
  • 0 , 5 - 1 szklanki oleju (szklanka pojemność 210 ml).
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Smażony szczupak

Przygotowanie

  1. Rybę szczupak mrożoną odmrozić na spokojnie dzień wcześniej, zaś rybę świeżą oczyścić dokładnie i dokładnie umyć i podzielić na potrzebne nam części, przełożyć na durszlak aby ociekła z nadmiaru wody w której była myta. Ociekniętą z wody rybę przełożyć do miski posolić i dobrze wymieszać aby ryba równo była osolona, następnie wsypać mąkę i również wymieszać aby każdy kawałek ryby był oprószony mąką.

  2. Gdy już mamy kawałki ryb wymieszane z solą i mąką ( robię tylko tak ponieważ mąż tak przygotowaną rybę lubi najbardziej ). Na głęboką patelnię wlać olej zależne to jest od tego jakiej wielkości jest patelnia, rozgrzać go ułożyć kawałki ryby i smażyć ją na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor ( nie dolewać oleju w trakcie smażenia się ryby ponieważ będzie się rozpadać ). Usmażone kawałki ryby układać na talerzu.

  3. Usmażoną rybkę podałam do chleba, ryba jest bardzo smaczna soczysta i bardzo soczysta wystarczy dwa kawałki i człowiek czuje się tak syty jakby zjadł kilogram. Jeżeli uwielbiacie ryby to serdecznie polecam zjedzenie szczupaka. Ja nie lubiłam ryb lecz nauczyłam się jeść ich właśnie u mojej przyjaciółki Eli jak byłam u niej w Słupsku i pojechałyśmy nad Morze do Ustki, tam zjadłam moją pierwszą w życiu rybę dorsz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń