Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony pieróg nadziewany kapustą i kaszą jaglaną. Tradycyjnie dodawano jeszcze suszone grzyby, boczek surowy i słoninę. Sójka mazowiecka należy do potraw tanich, łatwych do przyrządzania, pożywnych i bardzo smacznych. Przepis ma ponad 100 lat, chociaż każda gospodyni robiła go trochę inaczej. W dniu 11 maja 2009 sójki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 86
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 30
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 401
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 518
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1244
Propozycja na ozorki w słoikach, które mogą stać długo w lodówce. Są smaczne...
Odsłon: 86
Pyszne, proste w przygotowaniu rogaliki z kemem czekoladowym Nutella. Rogalik...
Odsłon: 30
Rosół niedzielny gotowany na porcji rosołowej z kaczki oraz na udku z kurczak...
Odsłon: 401
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 518
Smaczne mini zapiekanki przygotowane na grzankach z bułki francuskiej. Zapiek...
Odsłon: 1244
Składniki
Wychodzi ponad 20 sztuk. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju. Dodać kapustę i wszystko razem przesmażyć 5-10 minut, mieszając. Doprawić i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 C około 25-30 minut.