Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony pieróg nadziewany kapustą i kaszą jaglaną. Tradycyjnie dodawano jeszcze suszone grzyby, boczek surowy i słoninę. Sójka mazowiecka należy do potraw tanich, łatwych do przyrządzania, pożywnych i bardzo smacznych. Przepis ma ponad 100 lat, chociaż każda gospodyni robiła go trochę inaczej. W dniu 11 maja 2009 sójki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22630
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14959
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4733
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44787
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 652
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 697
Składniki
Wychodzi ponad 20 sztuk. Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, rozprowadzić 50 ml letniej wody, pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn, resztę wody, olej i sól. Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech odpocznie i podrośnie. Kaszę jaglaną ugotować na sypko. Kapustę opłukać, odcisnąć i posiekać. Cebulę posiekać i zeszklić na patelni z 2-3 łyżkami oleju. Dodać kapustę i wszystko razem przesmażyć 5-10 minut, mieszając. Doprawić i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wykrawać 12 cm krążki, nakładać farsz, mocno zlepić. Pierogi posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180 C około 25-30 minut.