Do góry

Przekąski Przepis na:

Sójki

Przepis dnia 2017-09-19
Sójki

Autor:

Przepisów i artykułów: 798 Ocena: 15533

Dodano:

Odsłon: 3330

Mazowiecki bułki w kształcie pierogów, nadziewane kaszą i kapustą kiszoną. Prosta i bardzo smaczna przekąska.

Składniki

  • Ciasto : mąka 1 kg
  • drożdże 6 dag
  • olej 3 łyżki
  • 1 jajko
  • ok. 300 ml letniego mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • olej lniany do smarowania
  • koper do posypania
  • Nadzienie : kapusta kiszona 2 kg kasza jaglana 5 łyżek ( UGOTOWANA)
  • 1 starta biała cebula
  • olej lniany 3 łyżki ( może być inny )
  • sól, pieprz, cukier
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sójki

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną odciskamy i siekamy.
    Dodajemy ugotowaną kaszę , startą cebulę 2-3 łyżki oleju lnianego, przyprawiamy.
    Ciasto:
    Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku.
    Do przesianej mąki dodać roztrzepane jajko , rozczyn i sól.
    Zagnieść ciasto , przykryć ściereczką niech podrośnie.
    Potem wałkujemy placki na grubość 1/2 cm, i wykrawamy 12 cm kółka.
    Nadziewamy je dość sporą porcją farszu, zlepiamy pierogi, smarujemy olejem lnianym i posypujemy koprem suszonym. Wykładamy na wysmarowaną blaszkę.
    Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 20-30 min.
    Z podanych proporcji wychodzi ok. 31 szt.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 15 września 2017 Dzięki, koniecznie zapraszam na te co nie " odfrunęły " :) Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 września 2017 Takie sójki, to na pewno za morze wybierać się nie mogą, bo zostaną wcześniej zjedzone xD
Pychotka :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń