Przekąski Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Sos kurkowy: grzyby oczyscic i wrzucic na gorący tłuszcz. Smażyć na małym ogniu. Dodać pokrojoną w koskę cebulę i czosnek.
Zalać niewielką ilościa wody lub bulionu ( pól szklanki ). Dusicić około 10 minut. Dodać śmietanę, posolić do smaku i popieprzyć. Dodać koperek.
Placki ziemniaczane: ziemniaki obrać i utrzeć na małych oczkach. Wycisnąć wodę. Do startych ziemniaków dodać mąkę, sól i jajko.
Placki smażyć na rozgrzanym oleju aż nabiorą złoty kolor
Placki podawać z sosem kurkowym
Na skróty
Komentarze do przepisu (8)

Konto usunięte 10 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
I jeszcze jedno - pięknie wygląda to danie.33 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 stycznia 2012Zgłoś do usunięcia
Wpadłam jakimś cudem na ten przepis - rewelacja - uwielbiam sos kurkowy,ale nigdy nie zrobiłam z czosnkiem ,czy koperkiem.Do ulubionych ,niedługo wypróbuję bo mam mnóstwo mrożonych kurek i jakoś nie miałam chęci na nie ,bo stale te same smaki.A tu proszę coś innego - dzięki za pomysł.33 Kto głosował? | Odpowiedz

kaska1 11 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Nic dodac nic ujac, po prostu niebo w gebie35 Kto głosował? | Odpowiedz

sereberko80 11 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
jest sezon na cukienie, więc zamiast placków ziemniaczanych mozna zrobić z cukinii :-) polecam34 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchcik2 11 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Pomysł super. Żeby to danie odchudzić, zamiast śmietany można użyć jogurt bałkański albo zwykły bezcukrowy.Placków niestety odchudzić się nie da. Ale wygląda tak znakomicie, że zapominamy na chwilę o kaloriach.
0 Kto głosował? | Odpowiedz

biancorossa 11 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Cóż za jedzonko!35 Kto głosował? | Odpowiedz

polkangaroo 10 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
Placki + sos z kurek poezja...35 Kto głosował? | Odpowiedz

taura 10 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
dałabym się pokroić za takie placki!!!35 Kto głosował? | Odpowiedz