Do góry

Przekąski Przepis na:

Suszone jabłka

Suszone jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 920 Ocena: 17404

Dodano:

Odsłon: 7203

Alternatywa dla "chemicznych" chipsów. Samo zdrowie, a że pyszne , zapewniam.

Składniki

  • jabłka ( ilość dowolna )
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Suszone jabłka

Przygotowanie

  1. Najlepsze są jabłka bardzo słodkie i o konsystencji bardziej zbitej. Zbyt soczyste powodują, że po ususzeniu niewiele z tych jabłek zostanie.

    Jabłka dokładnie umyłem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem na plasterki ok. 3mm. Ułożyłem w suszarce do owoców jeden obok drugiego. Tak, żeby nie nachodziły na siebie. Suszyłem w sumie około 4 godzin, wyjąłem po sprawdzeniu stanu ich wysuszenia. Im jabłka są bardziej soczyste tym dłużej suszymy. Przechowujemy je w papierowej torbie lub jak ja w słoiku z pokrywką szklaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń