Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Wideo
    • Ewa gotuje
    • Gwiazdy od kuchni
    • Pomoc Ukrainie
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami
  • Przekąski
  • Przepis na

Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami

19.12.2022 Odsłon: 6736
5.0 (19 oceny)
Czas przygotowania
> 60 min
>60 min
Liczba porcji
> 6 osób
>6 os.
MazPrzyGarach
MazPrzyGarach

Dzisiaj zapraszam na krucho-drożdżowe paszteciki nadziane klasycznym, świątecznym farszem, czyli kapustą i grzybami. Pyszna sprawa, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto zrobione z tego przepisu stoi zdecydowanie po kruchej stronie barykady, a do tego jest leciutkie i chrupiące. Nadzienie jest dobrze wyważone pomiędzy kiszoną kapustą i grzybami. Dodajcie do tego koniecznie kubek barszczu, i niczego więcej do szczęścia nie potrzeba.

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Potrzebne przybory kuchenne

mikser, blacha do pieczenia, wałek do ciasta

Etapy przygotowania

Zapraszam na mojego bloga!

Przepis w Waszym wykonaniu (4)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22046

do 15 min 15 min
27
wałek
wałek
Dania główne

Kotlety drobiowe panierowane

Dania główne Kotlety drobiowe panierowane

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 79

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

ciasto drożdżowe

Desery ciasto drożdżowe

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 362

> 60 min >60 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Dania główne zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Jogurt
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 87

do 60 min 60 min
3
AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Potrawka z soczewicy z rybą

Dania główne Potrawka z soczewicy z rybą

Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.

  • Indyjska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Owoce
  • Mięso
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 145

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Pijana karpatka

Ciasta Pijana karpatka

Pijana karpatka niewiele różni się od tradycyjnego parzonego ciasta z kremem...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 7036

do 60 min 60 min
12
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Wędliny

Polędwica na kanapki

Wędliny Polędwica na kanapki

Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Mięso
  • Wieprzowina
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kanapki

Odsłon: 22046

do 15 min 15 min
27
wałek
wałek
Dania główne

Kotlety drobiowe panierowane

Dania główne Kotlety drobiowe panierowane

Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...

  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Kotlety
  • Bułki

Odsłon: 79

do 15 min 15 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Desery

ciasto drożdżowe

Desery ciasto drożdżowe

Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 362

> 60 min >60 min
3
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Dania główne zapiekanka z rzodkiewek i szynki

Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...

  • Do pracy
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Ser
  • Jogurt
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Zapiekanki

Odsłon: 87

do 60 min 60 min
3
AZgotuj
AZgotuj
Dania główne

Potrawka z soczewicy z rybą

Dania główne Potrawka z soczewicy z rybą

Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.

  • Indyjska
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Szpinak
  • Papryka
  • Owoce
  • Mięso
  • Ryby
  • Dorsz
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia
  • Keto

Odsłon: 145

do 30 min 30 min
5
smaker
smaker
Ciasta

Pijana karpatka

Ciasta Pijana karpatka

Pijana karpatka niewiele różni się od tradycyjnego parzonego ciasta z kremem...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Wanilia
  • Ciasta

Odsłon: 7036

do 60 min 60 min
12
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Świąteczne paszteciki z kapustą i grzybami
Autor:
MazPrzyGarach
> 60 min
> 6 osób

Składniki

Ciasto krucho drożdżowe
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 czubata łyżka kwaśnej śmietany (ok 40 g)
  • 1 jajko
  • 7 g drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
Farsz
  • 100 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula (ok 130 g)
  • 30 g masła
  • 2 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 5-6 ziaren pieprzu
  • Sól i pieprz mielony do smaku
Dodatkowo
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • Sezam, mak, kminek lub czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
1

Do średniej wielkości rondelka przełóż 100 g suszonych grzybów. Zalej je zimną wodą w taki sposób, żeby całkowicie przykryła grzyby, i odstaw je pod przykryciem do namoczenia na całą noc, lub przynajmniej dwie godziny.

2

Po upływie kilku godzin, garnek z grzybami wstaw na średnio-niski ogień i doprowadź płyn do wrzenia. Grzyby gotuj do miękkości, przez około 30 minut od zagotowania się wody. Po tym czasie wyłów je łyżką cedzakową i odstaw do wystudzenia. Płyn, który pozostał po gotowaniu grzybów, ostrożnie przelej przez drobne sitko w celu pozbycia się ewentualnego piasku.

3

Do dużego rondelka przełóż 500 g odciśniętej kapusty kiszonej i dodaj do niej 2 liście laurowe, 6 ziaren ziela angielskiego i taką samą ilość pieprzu. Zawartość naczynia zalej wywarem grzybowym i uzupełnij wodą, tylko do przykrycia kapusty. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj do miękkości przez około 30 minut. Następnie dokładnie odcedź i odciśnij kapustę z wody, i odstaw ją do lekkiego wystudzenia.

4

Wystudzone grzyby i kapustę zmiel w maszynce ze średnim sitkiem.

5

Jedną średnią cebulę pokrój w drobną kostkę. Rozpuść dwie łyżki masła na dużej patelni, wyłóż na nie cebulę i smaż ją na średnio-niskim ogniu przez kilka minut, aż zdecydowanie zmięknie i się zeszkli.

6

Dodaj do cebuli zmieloną kapustę i grzyby. Zawartość patelni smaż przez kilka minut, stale mieszając, do pozbycia się nadmiaru wilgoci z farszu. Dopraw farsz do smaku odrobiną soli i mielonego czarnego pieprzu. Ostatni raz przemieszaj farsz do równego rozprowadzenia przypraw i odstaw patelnię do całkowitego wystudzenia.

7

Przygotuj ciasto krucho-drożdżowe. Do miski przesyp 300 g mąki pszennej i dodaj do niej 7 g drożdży instant i około ½ łyżeczki soli. Zawartość miski przemieszaj za pomocą rózgi do równego rozprowadzenia dodatków w mące. Następnie dodaj do niej 150 g zimnego, drobno pokrojonego masła. Tłuszcz połącz z mąką za pomocą siekacza cukierniczego, noża lub palców, do uzyskania konsystencji ciasta na kruszonkę.

8

Po osiągnięciu odpowiedniej konsystencji dodaj do miski czubatą łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany i jedno jajko. Ciasto krótko przemieszaj drewnianą łyżką, tylko do wchłonięcia wilgoci przez mąkę. Zacznij wyrabiać je dłonią – na początku w misce, do wstępnego połączenia się składników, a następnie na blacie do uzyskania zwartego ciasta. Gotowe ciasto uformuj w kulę, owiń je szczelnie folią spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.

9

Wyjmij ciasto na delikatnie podsypany mąką blat i podziel je na cztery w miarę równe części. Pozostaw na blacie jedną ćwiartkę ciasta, a pozostałe ponownie zawiń w folię, żeby nie wysychały. Część pozostałą na blacie rozwałkuj do uzyskania płatu ciasta, z którego można wyciąć długi prostokąt o szerokości około 12 cm. Po wycięciu odpowiednio szerokiego płatu delikatnie omieć go pędzelkiem w celu pozbycia się nadmiaru mąki.

10

Wyłóż wystudzony farsz wzdłuż dłuższego boku płatu. Powoli i dokładnie zwiń ciasto w ciasny rulon; działaj na tyle delikatnie, żeby nie uszkodzić ciasta, ponieważ zachowuje się ono jak ciasto kruche i łatwo je przerwać. Z gotowego rulonu wytnij paszteciki o długości około 3 cm i ułóż je wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. W trakcie formowania kolejnych pasztecików przykryj blaszkę z już gotowymi, żeby nie wysychały.

11

Posmaruj paszteciki rozkłóconym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Ozdób je w dowolny, ulubiony sposób: sezamem, czarnuszką, makiem, płatkami soli, kminkiem, siemieniem lnianym.

12

Paszteciki wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, w funkcji góra dół, na 20 – 25 minut, do uzyskania pięknego złotego koloru. Kiedy są gotowe, wyjmij ciągam je z piekarnika i odstaw na blaszce do lekkiego przestudzenia. Podaj od razu, jeszcze ciepłe, lub wystudź całkowicie na kratce i przechowaj w chłodnym miejscu do następnego dnia. Smacznego!

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Wideo
  • Ewa gotuje
  • Gwiazdy od kuchni
  • Pomoc Ukrainie
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki