Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Miękkie ciasto drożdżowe i szpinak z dodatkiem sera feta. Połączenie idealne. Efektem tego połączenia są pyszne świderki. Idealne na kolację, ale świetnie się sprawdzą również jako przekąska. Do tego obowiązkowo sos czosnkowy i nic więcej mi nie trzeba.
Składniki
Ciepłą wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Następnie wsypać mąkę, sól i wlać olej. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Szpinak podsmażyć na maśle. Kiedy zwiędnie wyłączyć gaz. Przestudzony szpinak drobno pokroić. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno pokrojony ser feta. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na prostokąt. Na jednej połowie ciasta, wzdłuż ułożyć farsz szpinakowy.
Przykryć drugą częścią ciasta. Lekko docisnąć. Następnie pokroić w kilkucentymetrowe paski.
Każdy pasek zawinąć w bok, dwa razy. Gotowe świderki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na 10-15 minut do napuszenia
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, 25 minut.