Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowo - ziołowe świderki to moja alternatywa dla sklepowych paluszków czy krakersów. Jest to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna do podjadania w ciągu dnia, do zabrania na wycieczkę, czy dodatek do zupy. Można je podać same, lub z dowolnym dipem. Zrobiłam je na bazie serka topionego. Aby nadać im trochę charakteru, dodałam zioła prowansalskie.
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę, żeby były równo zarumienione. Po upieczeniu świderki wyłożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Jak wspomniałam na początku, świderki to świetna przekąska lub dodatek do zupy.
Przepis dnia
Ziołowe kluseczki, doskonale smakują z sosem serowym
Odsłon: 4153
Pyszne i szybkie paluchy serowe z ciasta francuskiego. To super przekąska na...
Odsłon: 40032
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 75
Kalarepa z warzywami do słoików zapraszam jak robię ten prosty przepis
Odsłon: 75
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę, żeby były równo zarumienione. Po upieczeniu świderki wyłożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Jak wspomniałam na początku, świderki to świetna przekąska lub dodatek do zupy.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Sałatka buraczana z kaszą i sosem czosnkowym
Przekąski
Langosz
Przekąski
Pizza z pieczarkami.
Przekąski
Babeczki z borówkami
Sałatka buraczana z kaszą i sosem czosnkowym
Smaczna przekąska dla niespodziewanych gości.
Odsłon: 30
Langosz
Langosz to specjalność kuchni węgierskiej. Na Węgrzech sprzedawany jest jako...
Odsłon: 3094