Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowo - ziołowe świderki to moja alternatywa dla sklepowych paluszków czy krakersów. Jest to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna do podjadania w ciągu dnia, do zabrania na wycieczkę, czy dodatek do zupy. Można je podać same, lub z dowolnym dipem. Zrobiłam je na bazie serka topionego. Aby nadać im trochę charakteru, dodałam zioła prowansalskie.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1984
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3961
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3877
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 435
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1984
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3961
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3877
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę, żeby były równo zarumienione. Po upieczeniu świderki wyłożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Jak wspomniałam na początku, świderki to świetna przekąska lub dodatek do zupy.