Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serowo - ziołowe świderki to moja alternatywa dla sklepowych paluszków czy krakersów. Jest to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna do podjadania w ciągu dnia, do zabrania na wycieczkę, czy dodatek do zupy. Można je podać same, lub z dowolnym dipem. Zrobiłam je na bazie serka topionego. Aby nadać im trochę charakteru, dodałam zioła prowansalskie.
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19742
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2876
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3953
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19742
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2876
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3953
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 643
Składniki
Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową oraz sól. Dodałam żółtko (białko można zamrozić i użyć do innego wypieku). Dodałam zimne masło oraz serek topiony. Wsypałam roztarte w dłoniach zioła prowansalskie. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto rozwałkowałam na prostokątny placek o grubości ok. 0,5cm. Pokroiłam go na paseczki o wymiarach ok. 1,5x15cm. Każdy pasek ciasta zwinęłam w świderek. Gotowe świderki ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam je ok. 20 minut w temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia przekręciłam je na drugą stronę, żeby były równo zarumienione. Po upieczeniu świderki wyłożyłam na metalową kratkę i wystudziłam. Jak wspomniałam na początku, świderki to świetna przekąska lub dodatek do zupy.