Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka przekąska z ciasta francuskiego. Doskonały pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Zawsze jako pierwsza znika ze stołu. Z jej przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet początkujący kucharz.
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1019
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 892
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1062
Polecam.
Odsłon: 1019
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 892
Składniki
Na blacie rozłóż gotowe ciasto francuskie. Przekrój je wzdłuż na dwie lub trzy części, w zależności od tego, jakiej wielkości ciasteczka chcesz uzyskać. Teraz przetnij od góry do dołu, w taki sposób, aby powstały średniej wielkości kwadraty.
Ser pokrój w niewielkie plasterki. Możesz też zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Na samym środku każdego kawałka ciasta francuskiego ułóż odrobinę sera żółtego.
Parówki pokrój w taki sposób, aby ich wielkość dopasować do długości ciasteczka. Powinny delikatnie wystawać z jednej i drugiej strony.
Na środku każdego kawałka z serem, ułóż parówkę. Teraz zawiń ciasto francuskie w taki sposób, aby obtoczyć składniki. Zlep w miejscu, w którym się zetknie, żeby nie otworzyło się podczas pieczenia.
Teraz w małej misce rozkłóć jajko i połącz je z mlekiem.
Natnij każde ciasteczko ostrym nożem, np. w paski. Posmaruj jajkiem połączonym z mlekiem. Posyp sezamem.
Piecz świnki pod kołderką przez około 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Powinny się zarumienić z zewnątrz.
Podawaj z ketchupem, musztardą albo sosem czosnkowym.