Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Arancini to tradycyjna włoska przekąska w postaci krokietów ryżowych pochodząca z Sycylii. Te chrupiące złote kule są wypełnione miękkim ryżem, soczystym, mielonym mięsem z pomidorowym sosem oraz ciągnącym się serem. Czasem nadzienie wzbogaca się pieczarkami, marchewką, bakłażanem, cukinią lub zielonym groszkiem, co dodaje zaskakującego smaku. Kształt sycylijskich arancini – głównie kulisty lub czasem stożkowy – jest równie apetyczny, jak ich smak, a sama nazwa oznaczająca „mała pomarańcza” zachęca do spróbowania tej włoskiej przyjemności.
Składniki
W dużym garnku umieść ryż, szafran lub kurkumę i ok. 450 ml wody. Przykryj pokrywkę, zagotuj, po czym zmniejsz ogień do małego i gotuj ok. 15-20 minut lub do momentu wchłonięcia całej wody przez ryż. Na koniec zdejmij pokrywkę, dodaj starty parmezan, masło, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj. Następnie rozłóż ryż na półmisku lub naczyniu do pieczenia, wyrównaj powierzchnię łyżką i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Ryż powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
Przygotuj sos i farsz. Rozgrzej oliwę na patelni lub w rondelku i podsmaż drobno posiekaną cebulkę, aż ładnie się zezłoci. Następnie dorzuć mielone mięso i smaż, często mieszając, aż się zrumieni (5-8 minut). Wlej wino i gotuj, aż aromat alkoholu zniknie (około 1 minuty). Dodaj koncentrat pomidorowy i passatę. Gotuj na średnim ogniu ok. 15 minut. Na koniec dorzuć zielony groszek i trzymaj na ogniu jeszcze 10 minut. Sos nie powinien być płynny, a dość gęsty. Przełóż farsz do miski i odstaw do ostygnięcia.
Rozpocznij formowanie kulek. Weź łyżkę i nabierz nią 1 czubatą porcję ostygłego ryżu. Rozłóż na dłoni, spłaszcz i uformuj kształt „miseczki”. Na środek każdej miseczki włóż 1 łyżeczkę nadzienia i małą kostkę mozzarelli (lub innego sera żółtego). Następnie delikatnie zamknij ryż wokół nadzienia, aby nadać mu kształt równej kuli. Postępuj podobnie, aby wykończyć wszystkie składniki.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, jajka, sól i ok. 120 ml wody, aż do uzyskania gładkiej masy. W drugiej misce wysyp bułkę tartą. Każdą kulkę delikatnie obtocz w mieszance jajka i mąki, pozwalając nadmiarowi spłynąć. Po czym obtocz kulki w bułce tartej, aż będą równomiernie pokryte. Jeśli arancini wydają ci się mało zwarte, ułóż je na talerzu i wstaw do lodówki na 30 minut.
W szerokim garnku mocno rozgrzej olej i smaż ryżowe kulki partiami, po 2-3 sztuki na raz, uważając, aby nie przepełniać garnka. Obracaj je podczas smażenia, aby cała kulka stała się złocistobrązowa. Następnie wyłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Sycylijskie arancini podawaj na gorąco. Możesz maczać je w sosie pomidorowym lub jogurtowo-koperkowym dla podbicia smaku.