Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Moje szaszłyki nieco inne , nie z kiełbasą nie z mięsem lecz z wątróbką drobiową z indyka. Szaszłyki bardzo smaczne a wątróbka otulona boczkiem smakuje pysznie. Wątróbka otulona boczkiem + pieczarki + śliwki suszone to strzał w dziesiątkę.
patyczki do szaszłyków, tacka aluminiowa, folia aluminiowa
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 943
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4573
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1208
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 535
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 943
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4573
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1208
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 535
Składniki
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry. Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego . Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami. Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę; cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku ,rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem). Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki. Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami. Rada; świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.