Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Moje szaszłyki nieco inne , nie z kiełbasą nie z mięsem lecz z wątróbką drobiową z indyka. Szaszłyki bardzo smaczne a wątróbka otulona boczkiem smakuje pysznie. Wątróbka otulona boczkiem + pieczarki + śliwki suszone to strzał w dziesiątkę.
patyczki do szaszłyków, tacka aluminiowa, folia aluminiowa
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy.
Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry.
Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut.
Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie.
Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego .
Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami.
Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową.
Następnie przygotować marynatę;
cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku ,rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem).
Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki.
Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami.
Rada;
świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.
Zamiast kiełbasek i dużego kawałka mięsa, na grilla proponuję Wam szaszłyki....
Odsłon: 1328
proste, lekkie i przyjemne - do przygotowania na grillu lub , jak ja, w czasi...
Odsłon: 627
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 43
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 216
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 101
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1103
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 43
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 106
Pyszna orzeźwiająca letnia sałatka.Idealna do grilla jak również na piknik, s...
Odsłon: 216
Prosty chleb do zrobienia przez każdego ale smak jest bardzo wysublimowany.
Odsłon: 101
Niebywałe,jak w ciągu miesiąca u sąsiadki wyrosły ma prawie 1 metr okazałe k...
Odsłon: 1103
Składniki
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry. Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego . Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami. Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę; cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku ,rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem). Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki. Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami. Rada; świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Grillowana cukinia z papryką
Przekąski
Mozzarella z pomidorami
Przekąski
Sałatka z ryżu
Przekąski
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Grillowana cukinia z papryką
Kto nie był na grillu gdzie były grillowane warzywka?!
Odsłon: 43
Mozzarella z pomidorami
Najlepsza przystawka na każdą imprezkę
Odsłon: 42