Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Moje szaszłyki nieco inne , nie z kiełbasą nie z mięsem lecz z wątróbką drobiową z indyka. Szaszłyki bardzo smaczne a wątróbka otulona boczkiem smakuje pysznie. Wątróbka otulona boczkiem + pieczarki + śliwki suszone to strzał w dziesiątkę.
patyczki do szaszłyków, tacka aluminiowa, folia aluminiowa
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 516
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 291
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9783
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4501
Składniki
Wątróbki oczyszczamy z błonek, myjemy i osuszamy. Pieczarki po oczyszczeniu kroimy na grubsze plastry. Śliwki moczymy w wodzie około 20 minut. Patyczki jeżeli mamy drewniane to również moczymy w wodzie. Wątróbki owijamy plasterkami boczku wędzonego . Na patyczki do szaszłyków nabijamy zawinięte wątróbki na przemian ze śliwkami i pieczarkami. Układamy szaszłyki na tacce aluminiowej wyłożonej folią aluminiową. Następnie przygotować marynatę; cebulkę zieloną, natkę pietruszki, gałązki tymianku ,rozmarynu drobno posiekać, wymieszać z oliwą, octem balsamicznym i przyprawami (solą i świeżo mielonym pieprzem). Marynatą polewamy przygotowane szaszłyki, tackę kładziemy na rozgrzanym ruszcie i grillujemy do miękkości wątróbki i chrupkiego boczku co jakiś czas obracając szaszłyki. Podajemy z grillowaną papryką i grillowanymi ziemniaczkami. Rada; świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.