Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi macerowane w oliwie

Szparagi macerowane w oliwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 870 Ocena: 17766

Dodano:

Odsłon: 833

Przekąska pełna smaku!

Składniki

  • Szparagi białe pęczek
  • Oliwa z oliwek
  • Pesto 2 łyzki
  • Sól
  • Chili
  • Czosnek 1- 2 ząbki
  • Bazylia kilka listków
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szparagi macerowane w oliwie

Przygotowanie

  1. Szparagi obrałam i ugotowałam 8 minut w lekko osolonej wodzie, niektórzy dodają też cukier ale nie uważam tego za konieczne.
    W miseczce rozmieszałam pesto w oliwie, dodałam przeciśnięty czosnek, posiekane chili i listki bazylii. Zanurzyłam w oliwie szparagi. Przejdą subtelnie smakiem.
    * szparagi w słoiku, w pełni zakryte w oliwie można przechowywać dosyć długo w lodówce.
    * można wykorzystać później oliwę.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 29 czerwca Bardzo smaczna wersja szparagów.
Co do dodawania cukru do potraw - od dawna wiem od profesjonalnych kucharzy, ze dodanie cukru do potraw, nawet slonych czy wytrawnych polepsza ich smak. Oczywiscie chodzi o minimalna ilosc cukru, a nie jej slodzenie, ale nawet tam, gdzie sie go nie spodziewamy. W malej ilosci nie jest wyczuwalny, ale zdecydowanie polepsza smak. W zasadzie wszedzie tam, gdzie dodajemy sok z cytryny, pomidory (obojetnie w jakiej postaci) szczypta cukru czyni cuda.
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 16 czerwca Na pewno pyszne,ale wiesz jak ja lubię oliwy czy oleje hihi Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Pani_Domu 14 czerwca Chętnie bym zrobiła i zjadła, ale u mnie nigdzie nie ma białych szparagów :( Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń