Do góry

Przekąski Przepis na:

Szparagi polish version

Szparagi polish version

Autor:

Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49655

Dodano:

Odsłon: 1974

...z sosem jajecznym...

Składniki

  • zielone szparagi 1 pęczek
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 1 łyżeczka
  • masło 3 łyżki
  • pomidory 1- 2 szt
  • sól, pieprz czarny, czosnek granulowany
  • sos: jajka 2 szt, majonez 2 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, czosnek 2 ząbki, zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżeczka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szparagi polish version

Przygotowanie

  1. Sos: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać.

    Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi, oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. W tym czasie na patelni roztopić masło. Pomidory pokroić na ósemki, posolić, przyprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ugotowane szparagi odcedzić, obsmażyć na maśle, obficie posypując je czosnkiem granulowanym.

  2. Szparagi podawać polane sosem jajecznym i pomidorami.

  3. SMACZNEGO.

    Uwaga: Do sosu zamiast zalewy z suszonych pomidorów można dodać odrobinę oliwy z oliwek i suszoną bazylię.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń