Przekąski Przepis na:
Szparagi z sosem z jajek

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4353
Dodano: 14.03.2014
Odsłon: 1491
Składniki
- pęczek szparagów
- 2 jajka
- pół szklanki oliwy
- łyżka kaparów
- 3 fileciki anchovis
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz - do smaku
3-4 os. | 15 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut).
Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż.
Posiekaj drobno kapary i anchovis.
Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez.
Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj.
-
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać.
Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały.
Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru.
Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem.
Komentarze do przepisu (2)

Wiech_K 14 marca 2014Zgłoś do usunięcia
A można jeść bez wina?Unia zakazała. ;-)
3 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 14 marca 2014Zgłoś do usunięcia
a gdzie wino?:):)0 Kto głosował? | Odpowiedz