Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są! Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis. Mniam, mniam....
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1116
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1244
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 432
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1116
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1244
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 432
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut). Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż. Posiekaj drobno kapary i anchovis. Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez. Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać. Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały. Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru. Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem.