Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hurra! Są szparagi! Jeszcze import (greckie), ale są! Pierwsze w tym roku podałem w sosie z jajek, kaparów i anchovis. Mniam, mniam....
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 733
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15143
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4858
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45484
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 733
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22772
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15143
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4858
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45484
Składniki
Ugotuj jajka na twardo (minimum 10 minut). Obierz, białko posiekaj, żółtko odłóż. Posiekaj drobno kapary i anchovis. Żółtka dokładnie utrzyj z sokiem z cytryny. Dodawaj powoli oliwę i cały czas ucieraj - jak na majonez. Do utartej emulsji dodaj połowę posiekanego białka, kapary i anchovis, dokładnie wymieszaj.
Odetnij zdrewniałe końcówki szparagów, zwiąż je w pęczek. Jeżeli szparagi są bardzo młode - nie trzeba ich obierać. Wstaw pęczek szparagów do wysokiego garnka i zalej wodą do 3/4 wysokości tak, aby główki wystawały. Zagotuj na małym ogniu i gotuj ok. 8 minut. Dodaj po szczypcie soli i cukru. Ugotowane szparagi ułóż na talerzach, posyp pozostałą częścią posiekanych białek i polej sosem.