Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi gotowane na parze, zawijane w szynkę szwarcwaldzką, podane z sosem holenderskim i zwieńczone jajkiem w koszulce.
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 67
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 472
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1390
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1872
Składniki
Szparagi ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, w dolnym naczyniu wlać niewielką ilość wody. Gotować pod przykryciem przez 5-10 minut do miękkości.
Masło (około 50 g) roztopić i zebrać powstałą pianę. Dwa żółtka ubić na pianę, dodać dwie łyżki soku z cytryny, pieprz i sól. Podczas ubijania, powoli dodawać roztopione masło. Powstanie gęsta i puszysta masa.
Do garnka wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu. Na kilka sekund wrzucić całe jajko. Wyjąć łyżką, następnie wbić jajko do wody i gotować przez 2,5 minuty. Gotowe jajko w koszulce wyjąć łyżką cedzakową. Po nim, wrzucić kolejne jajko i gotować analogicznie.
Każdą sztukę szparagi zawinąć w plasterek szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć obok siebie na talerzu. Na powierzchni ułożyć jajko w koszulce i polać sosem holenderskim. Podawać na ciepło. Bezpośrednio przed podaniem przekroić jajko w koszulce, w taki sposób, aby rozlało się żółtko.