Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szparagi gotowane na parze, zawijane w szynkę szwarcwaldzką, podane z sosem holenderskim i zwieńczone jajkiem w koszulce.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5674
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1558
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5674
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1140
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12263
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5177
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1558
Składniki
Szparagi ułożyć w naczyniu do gotowania na parze, w dolnym naczyniu wlać niewielką ilość wody. Gotować pod przykryciem przez 5-10 minut do miękkości.
Masło (około 50 g) roztopić i zebrać powstałą pianę. Dwa żółtka ubić na pianę, dodać dwie łyżki soku z cytryny, pieprz i sól. Podczas ubijania, powoli dodawać roztopione masło. Powstanie gęsta i puszysta masa.
Do garnka wlać wodę, zagotować i gotować na małym ogniu. Na kilka sekund wrzucić całe jajko. Wyjąć łyżką, następnie wbić jajko do wody i gotować przez 2,5 minuty. Gotowe jajko w koszulce wyjąć łyżką cedzakową. Po nim, wrzucić kolejne jajko i gotować analogicznie.
Każdą sztukę szparagi zawinąć w plasterek szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć obok siebie na talerzu. Na powierzchni ułożyć jajko w koszulce i polać sosem holenderskim. Podawać na ciepło. Bezpośrednio przed podaniem przekroić jajko w koszulce, w taki sposób, aby rozlało się żółtko.