Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada ze szpinaku zachwyca wyglądem i smakiem, a przy tym jest naprawdę niezwykle prosta w wykonaniu.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5897
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12671
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4445
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5897
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1354
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12671
Składniki
Na patelni dusimy na maśle szpinak. Gdy woda już prawie odparuje wciskamy do niego czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i smażymy jeszcze kilka minut, aż woda całkowicie odparuje. Następnie odstawiamy go do wystygnięcia. Gdy jest chłodny dodajemy żółtka, a białka ubijamy na sztywną pianę. Przekładamy ją do miski ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Wylewamy na dużą blachę (o wymiarach około 20x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 15 min. w 200st. Ser mieszamy z jogurtem i koperkiem, doprawiamy chrzanem, solą i pieprzem. Przestygnięty placek smarujemy serkiem i na to układamy plastry szynki tak, aby pokryły całość. Placek zwijamy jak roladę, a następnie owijamy ściśle w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.