Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniała przystawka, która smakuje każdemu
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 57
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Fasolka po kaszubsku z duszoną cebulką i śliwkami to alternatywa dla fasolki...
Odsłon: 57
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 561
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 124
Składniki
Wymysliłam tą potrawę już kilka miesięcy temu. W moim zamyśle były to szpinakowe paluszki/roladki. W trakcie robienia okazało się, ze wyszły kieszonki :) Kupiłam ciasto francuskie w Biedronce (polecane nawet przez zawodowych kucharzy), koszt - zaledwie 2,...zł. Cebulę poszatkowałam, wrzuciłam na 3 łyżki gorącego masła. Kiedy cebula się zeszkliła, dodałam całe opakowanie zamrożonego, rozdrobnionego szpinaku, 7 posiekanych ząbków czosnku i sól. Kiedy szpinak sie całkiem się rozmroził, trzymałam na ogniu do momentu, aż odparuje nadmiar wody, musi się utworzyć z tego "papka". Kiedy szpinak trochę ostygł dodałam 1/4 kostki białego sera (ok 50 g). Ciasto przekroiłam wzdłuż na pół, po kolei nakładałam na pas ciasta 2 łyżki szpinaku i zaklejałam w kształt kieszonki (pierożka), na złączeniu (zlepieniu) odcinamy i nakładamy kolejną porcję szpinaku. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piekłam 10 minut. Wyszło 6 dużych kieszonek. Są tak sycące, że już dwoma można się najeść.