Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zorganizować zabawę karnawałową, ale nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie? A może właśnie jadą do ciebie niespodziewani goście? Przyda ci się szybka przekąska na imprezę, którą przygotujesz z gotowych tortilli i dowolnego farszu, np. z ziemniaków. Możesz wykorzystać te, które zostały ci z obiadu, lub usmażyć surowe. Masz więcej niż pół godziny? Zamiast kupionych w sklepie placków, wykorzystaj domowe tortille. Będą smaczniejsze!
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 133
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 179
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 938
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3039
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 266
Dzisiaj smaczny, prosty, łatwy sernik. Sernik na kakaowym spodzie i z dodatki...
Odsłon: 133
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 179
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 938
Przepis na ten makowiec jest b. prosty, nieskomplikowany , a makowiec pyszny....
Odsłon: 3039
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 266
Składniki
Połącz wszystkie składniki na tortille i zagnieć na gładkie ciasto, regulując jego konsystencję ilością wody. Ciasto może być lekko kleiste, ale powinno być zwarte. Gotowe podziel na 4 równe porcje i odłóż na 20 minut pod przykryciem z wilgotnej, bawełnianej ściereczki.
Rozwałkuj ciasto na tortille na podsypanej mąką stolnicy. Placki obsmaż na suchej patelni – około 45 sekund po każdej ze stron. Gdy podczas smażenia na plackach powstaną pęcherze powietrza, dociskaj je do patelni drewnianą łopatką.
Obierz ziemniaki i cukinię. Pokrój w kosteczkę. Usmaż do miękkości na oleju. Zdejmij z patelni.
Obierz cebulę i drobno pokrój. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Zeszklij cebulę na oleju. Dodaj czosnek, a po chwili – mięso mielone. Smaż, aż mięso stanie się brunatne. Pod koniec smażenia dopraw je słodką papryką, solą i pieprzem.
Dodaj do mięsa koncentrat pomidorowy, oregano i usmażone wcześniej warzywa. Wymieszaj. Smaż jeszcze przez chwilę.
Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach. Rozłóż farsz na połowie każdej tortilli. Posyp obficie serem żółtym. Złóż tortille na pół. Obsmaż na lekko natłuszczonej patelni – około minutę po każdej ze stron. Obsmażone tortille pokrój na kwadraty lub trójkąty. Podawaj gorące.