Do góry

Przekąski Przepis na:

Szybka tarta z warzywami

Szybka tarta z warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 4079

Dodano:

Odsłon: 2021

Szybka tarta z ciasta francuskiego z ulubionymi warzywami. Pięknie wyglada na stole. Lekka, smaczna i łatwa do zrobienia

Składniki

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • creme fraiche, serek lub gęsta śmietana
  • warzywa: pomidor, ogórek, szparagi, groszek, sałata, rzodkiewka, jarmuż
  • albo: feta, kozi ser, kulki mozzarelli, gotowane jajko
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Szybka tarta z warzywami

Przygotowanie

  1. Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować, żeby po rozwinięciu z rulona nie było pęknięć. Wałek i ciasto można lekko podsypać pszenną mąką. Brzeżki ciasta odciąć i położyć na tartę, tak żeby powstał rancik. Na środek położyć kawalek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchym grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i wstawić tartę do piekarnika i podpiec na złoto, około 5 minut.

  2. Upieczoną na złoto tartę wyjąć z piekarnika i ochłodzić. W tym czasie przygotować warzywa. Zielone szparagi lekko zblanszować. Resztę warzyw pokroić. Tartę posmarować dowolnym serkiem, gestą śmietaną lub creme fraiche. Obłożyć warzywami i natychmiast podawać.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń