Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Roladki z szynki w galarecie, to delikatna i aromatyczna przekąska, która zachwyci domowników i gości podczas wielkanocnego śniadanie. Ale nie tylko, to też świetna przekąska imprezowa. Szybka i łatwa do zrobienia.
Składniki
Serek przełóż do miski, dodaj chrzan, majonez, przyprawy, kilka kropel soku z cytryny, dopraw sola i pieprzem. Dobrze wymieszaj. Na każdy plasterek szynki nałóż chrzanowy farsz i zroluj plasterek. Roladki możesz ułożyć na półmisku, jedna obok drugiej, lub w specjalnych foremkach.
Ugotuj ok. 300 ml bulionu, dopraw łyżeczką octu winnego, solą i pieprzem. Odcedź na bardzo drobnym sitku. Wlej chochelkę bulionu do szklanki i rozpuść w niej żelatynę, dokładnie mieszając. Odstaw do ostudzenia. Z ugotowanej marchewki wytnij ozdobne kwiaty, serduszka, wyłóż na roladki z szynki, dodaj umyte listki natki pietruszki.
Kiedy wywar z żelatyną zacznie tężeć, zalej nim roladki z szynki ułożone na półmisku lub foremkach. Tak, by ozdoby z marchewki i natki pietruszki były równomiernie rozłożone. Wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.