Do góry

Przekąski Przepis na:

Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej

Tacosy z niebieskiej mąki kukurydzianej

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 2042

Dodano:

Odsłon: 1251

Pyszne tacosy z pikantnym mięsem.

Składniki

  • Składniki na małe tortille:
  • szklanka mąki z niebieskiej kukurydzy
  • szklanka gorącej wody
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki soli
  • Składniki na farsz:
  • 300g mięsa mielonego wołowego
  • pomidory krojone w puszce
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała puszka czerwonej fasoli
  • sól, oregano, słodka papryka oraz odrobinę papryczki chili
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miseczki wsypujemy mąkę i dodajemy wodę, oliwę i sól. Powoli wyrabiamy ciasto do momentu uzyskania jednolitej masy. Jeżeli ciasto za bardzo się klei do miski dodać trochę mąki. Po wyrobieniu odstawić na 10 minut. Następnie formujemy kulki z ciasta, układając na oprószonej mąką desce.
    Placki wałkować przez folię spożywczą, gdyż bardzo przylegają. Można również przez folie ciasto rozgnieść ręką.
    Na rozgrzana patelnię kładziemy placki i pieczemy z dwóch stron, aż się zarumienią( pieczemy ok. minuty z każdej strony).

  2. Farsz to prosta sprawa, możesz go stworzyć z dowolnych składników dostępnych w lodówce. Mój zawsze wychodzi inaczej, ten przygotowałam w prostej zdrowej wersji.
    Czosnek i cebulę podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso i delikatnie doprawić przyprawami. Gdy mięso będzie już usmażone dodać pomidory z puszki i dusimy pod przykryciem.
    Do uduszonego mięsa dodajemy czerwoną fasole i doprawiamy do smaku.
    Małe tortille są nieco bez smaku, dlatego mięso przygotowałam na ostro. Na tortille nakładamy farsz i składamy na pół.
    Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń