Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobiłem galaretę wieprzową w słoikach w 15 litrowy garnku, raz a dobrze, galaretę przelałem do słoików i poddałem pasteryzacji, dzięki temu można będzie cieszyć się tym smakiem kilka miesięcy. do zrobienia galarety użyłem również kości wieprzowych różnego rodzaju, aby wywar był jeszcze lepszy i smaczniejszy. Już niebawem święta, a galaretę w słoikach można zrobić szybciej. Galareta w słoikach, to idealna inicjatywa na te czasy :-) Wesołych Świąt :-) Polecam serdecznie.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Składniki
Przygotujcie sobie duży garnek 15 l, lub podzielcie proporcje pod garnek jaki posiadacie. Wszystkie kości, nogi i golonkę dokładnie myjemy i wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą aby przykrywała wszystkie kości. Całość przykrywamy do zagotowania, następnie zbieramy wszystkie szumowiny, wrzucamy obrane i umyte warzywa, zielę angielskie, liść laurowy i pieprz, całość zagotowujemy i zmniejszamy gaz na minimum, gotujemy bez przykrycia ok 2 godzin, następnie wyciągamy warzywa i kości wieprzowe, zostawiamy tylko golonkę i nogi i gotujemy wywar kolejną godzinę lub dłużej, jeśli lubicie galaretę bardziej twardą. Następnie obieramy mięso od kości i przekładamy do umytych i wyparzonych słoików. Gotowy wywar przecedzamy przez sito stalowe, aby pozbyć się zanieczyszczeń takich jak drobne kosteczki i przelewamy wywar do słoików z mięsem do 3/4 wysokości słoików. Ranty słoików należy przetrzeć na mokro i na sucho, następnie zakręcamy słoiki i odstawiamy do ostygnięcia i przekładamy do lodówki. Część słoików zostawiamy do bieżącej konsumpcji, większą część pasteryzujemy.
Pasteryzujemy słoiki w piekarniku od zimnego piekarnika w temperaturze 105 stopni przez 50 minut, następnie zostawiamy do całkowitego ostygnięcia w piekarniku i przekładamy do lodówki, następnego dnia powtarzamy procedurę ale czas 40 minut, po ostygnięciu przekładamy słoiki do lodówki, gdzie mogą być przechowywane kilka miesięcy. Gotowe !!! Smacznego !!!