Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak byłam dzieckiem (czyli dawno temu :) ) często zajadałam się duszoną cebulą z jajkami. To danie to taka nowoczesna wersja moich wspomnień. Niewiele potrzeba produktów i czasu by przyrządzić tą niecodzienną przekąskę na ciepło.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 36
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 131
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4182
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8618
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 880
Składniki
Cebule kroimy w cienkie półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i na wolnym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem - ok. 30-40 min. (aż będzie miękka). Często mieszamy, nie dopuszczając do zrumienienia cebuli (jeśli zacznie się przypiekać, a będzie jeszcze twarda możemy podlać niewielką ilością wody). Następnie dodajemy sól, pieprz i sos worcester.
Formę do tarty smarujemy lekko olejem a następnie wykładamy ciastem francuskim. Na nie rozkładamy uduszoną cebulę. W misce rozrabiamy jajka, śmietanę i połowę żółtego sera. Dosypujemy trochę soli, pieprzu i zioła prowansalskie, a następnie zalewamy cebulę. Górę posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.