Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak byłam dzieckiem (czyli dawno temu :) ) często zajadałam się duszoną cebulą z jajkami. To danie to taka nowoczesna wersja moich wspomnień. Niewiele potrzeba produktów i czasu by przyrządzić tą niecodzienną przekąskę na ciepło.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2564
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2530
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 506
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1412
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 2564
Pieczone buraczki z dodatkiem przyprawy za;atar i pieczona z kuminem i papryk...
Odsłon: 2530
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 506
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 1412
Składniki
Cebule kroimy w cienkie półplasterki, czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i olej i na wolnym ogniu dusimy cebulę z czosnkiem - ok. 30-40 min. (aż będzie miękka). Często mieszamy, nie dopuszczając do zrumienienia cebuli (jeśli zacznie się przypiekać, a będzie jeszcze twarda możemy podlać niewielką ilością wody). Następnie dodajemy sól, pieprz i sos worcester.
Formę do tarty smarujemy lekko olejem a następnie wykładamy ciastem francuskim. Na nie rozkładamy uduszoną cebulę. W misce rozrabiamy jajka, śmietanę i połowę żółtego sera. Dosypujemy trochę soli, pieprzu i zioła prowansalskie, a następnie zalewamy cebulę. Górę posypujemy pozostałą częścią żółtego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.