Do góry

Przekąski Przepis na:

Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym

Tarta z dwiema szynkami i serem pleśniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 864 Ocena: 16574

Dodano:

Odsłon: 1200

W zasadzie jest to przepis na tartę alazacką, ale ja zmieniłem troszkę składniki. Boczek zastąpiłem szynką i dodałem kapary jabłkowe.

Składniki

  • 300 g ciasta francuskiego
  • 100 g szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 g szynki Jamon Serrano
  • 100 g sera Danish Blue
  • 2 cebule
  • 2 łyżki smietanki 36 %
  • gałka muszkatołowa
  • kminek mielony
  • pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Szynkę pokroiłem na cienkie , wąskie paski , krótko smażyłem na patelni , aż była chrupka.
    Obraną cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na tłuszczu pozostałym po smażeniu szynki.
    Śmietankę wymieszałem z przyprawami.
    Formę do tarty wylepiłem ciastem, nakłułem ciasto widelcem.
    Rozłożyłem szynkę , na nim cebulę i pokrojony w plasterki ser oraz kapary jabłkowe.
    Polałem śmietaną. Piekłem 15 minut w 230 stopniach C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń